JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Docomo har 3G-prototyp

Japanska mobiloperatören NTT Docomo visade upp prototyper för 3G-terminaler i Cannes. Både nätet och telefonerna ska finnas tillgängliga i Japan i maj.
3GSM World Congress, Cannes
Bildtelefonen som visades upp på mässan stod i direkt kontakt med en annan telefon precis bredvid, och i rutan såg man både sig själv och den man pratade med.

Pratar gör man i en liten separat minilur som ska ha trådlös kontakt med telefonen, eventuellt via Bluetooth. Men på prototypen fungerade inte luren ännu, utan telefonerna hade kontakt via en kabel. Detta trots att lanseringen inte är långt borta.

Enligt Docomo har man redan knutit upp en tillverkare, vem är dock inte officiellt ännu. Av de prototyper som visades upp är det inte heller klart vilken som ska serietillverkas. Men det blir en vanlig mobiltelefon i form av en uppgraderad i-mode-telefon, en avancerad bildtelefon och en telefon i form av ett kort som kan stoppas in i en bärbar dator.

Bildtelefonen kommer att hantera levande bildtelefoni via ett vanligt kretskopplat samtal. Docomo menar dock att när det handlar om stora datamängder så kan kretskopplad data vara billigare än paketdata. Detta beror naturligtvis på vilken taxan är för paketdatatrafiken. De första telefonerna ska kunna sända med 64 kbit/s och ta emot med 384 kbit/s. I praktiken lär dock överföringshastigheten bli runt hälften.

Mats Lewan


Redaktionen

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)