JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlöst nät i mini-PCI-format

Mindre och billigare apparater med trådlös nätverksuppkoppling enligt IEEE 802.11b-standarden kan bli resultatet av två nyheter från amerikanska Intersil och holländska Philips Semiconductor.
Med kretspaketet Prism 2.5 säger Intersil att det går att bygga in en IEEE 802.11b-lösning i ett mini-PCI-kort eller ett enkelsidigt PCMCIA-kort. Att paketet tar upp lite plats innebär också att det går att kombinera IEEE 802.11b med Bluetooth i samma PCMCIA-kort.

Kretspaketet består av sammanlagt fyra kretsar. En av dem består av en basbanddel och en Mac (Media Access Controller) integrerade tillsammans med ett USB- och ett PCMCIA-gränssnitt. Kretsen, ISL3873, finns även i en version med ett mini-PCI-gränssnitt som lämpar sig för montering direkt på kretskort.

Vid sidan av ISL3873 innehåller kretspaketet också en monolitisk 2,4 GHz förstärkare i kiselgermanium, en krets som konverterar mellan radiofrekvensen och en mellanfrekvens och ett integrerat I- och Q-modem tillsammans med en syntetiserare.

Paketet finns för leverans och enligt ett avtal ska Philips Components köpa in paketet för att använda det i en trådlös Internetterminal.

Omvandling i ett steg

Samtidigt lanserar Philips Semiconductor en enkretsradio där omvandlingen från radiovåg till basbandet sker i ett steg, istället för två. Kretsen kallas SA2400 och riktar även den in sig på marknaden för trådlösa Internetterminaler.

I SA2400 har konstruktörerna lagt in en automatisk lågbrus-förstärkare, en drivfunktion, en blandare för mottagning och sändning, en oscillator, en syntetiserare, buffertminne och filter för mottagning och sändning. Kretsen är utförd i BiCMOS-teknik och finns packad i LQFP eller HTQFP.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)