JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ger röst åt ADSL

Med tre nya kretsuppsättningar för ADSL hoppas Texas Instruments kapa åt sig en stor del av marknaden för DSL-uppkopplingar till hemmen och små företag. Samtidigt hoppas TI på ett lyft för tekniken med IP-telefoni via ADSL genom stöd för upp till åtta telefonlinjer på varje krets.
Kretspaketen, som kallas AR5D00, AR5V10 och AR5V20, är byggda kring företagets kommunikationsprocessor TNETD 5320 som presenterades i höstas tillsammans med en lösning för IP-telefoni via kabelmodem. Den här gången har processorn i stället kombinerats med kretsar för ADSL.

TNET53xx är byggd kring två C54x DSP-kärnor som är klockade i 133 MHz. På samma krets finns en 125 MHz Risc-kärna i Mipsarkitektur och gränssnitt för bredbandsanslutning, två stycken UART, åtta USB-portar, PCI, och två Ethernet Mac-enheter.

TNETD 5320 finns också i en enklare variant kallad 5310 som bara har en DSP-kärna. Att TI valt en Mips-arkitektur i stället för till exempel Arm beror enligt företaget på att det varit viktigare att snabbt kunna få ut produkter på marknaden än att göra dem så strömsnåla som möjligt.

TI ger stöd för Linux och Vx Works för kommunikationsprocessorn och under dessa operativsystem körs sedan mjukvaran för bland annat IP-telefonin. I kretsen finns också stöd för att sätta upp ett virtuellt privat nätverk enligt IP Sec-standarden.

Kretspaketet finns i tre utföranden. Det enklaste är avsett för ren datatrafik och saknar möjlighet att ansluta telefon. Nästa steg är en version med kodare avkodare och gränssnitt för fyra telefonlinjer och datatrafik och sist en version för åtta telefonlinjer och datatrafik. Alla tre kretspaketen stödjer ADSL-standarderna G.dmt, Annex A, G.lite, G.hs och ANSI T1.413i2.

Kretspaketen kan byggas in antingen i ett externt USB-modem eller i ett PCI-kort för persondatorer. I båda fallen finns möjlighet att kombinera med trådlösa nätverk enligt IEEE 802.11 eller Bluetooth för att via en enhet koppla upp flera apparater i hemmet.

Enligt TI är den stora fördelen för teleoperatörer som väljer en lösning med IP-telefoni via ADSL att det blir möjligt att efterhand sälja fler telefonlinjer till kunden utan att behöva göra extra investeringar. Företaget räknar med en explosionsartad tillväxt och att det 2005 ska finnas 130 miljoner ADSL-användare i världen.


IP-telefoni via telenätet

Texas Instruments nya kretspaket för ADSL-modem klarar upp till åtta kanaler med röst via IP.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)