JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skärmtrio satsar organiskt

Den japanska trion Tohoku Pioneer, Semiconductor Energy Laboratory och Sharp har startat ett gemensamt bolag som ska göra substrat för organiska lysdiodskärmar, en skärmtyp som spås ska slå ut flytande kristallskärmar i många tillämpningar.
Eldis, som det japanska samriskbolaget heter, ska tillverka och sälja tunnfilmstransistorsubstrat för organiska lysdiodskärmar med aktiv matris. Till att börja med kommer företaget främst att inrikta sig på skärmar till mobiltelefoner och digitala personassistenter.

De tre grundarna, Tohoku Pioneer, dotterbolag till konsumentelektronikjätten Pioneer, Semiconductor Energy Laboratory, SEL, och Sharp för med sig viktig teknikkompetens i boet. Pioneer har licens att använda Kodaks organiska lysdiodteknik, som var den första att realiseras i en färgskärm, i en bilstereo från Pioneer, lanserad 1999. SEL å sin sida har grundläggande patent inom lågtemperatur-TFT (tunnfilmstransistorer). Och Sharp bidrar med sin expertis inom skärmsubstrat för flytande kristallskärmar.

Organisk lysdiodteknik ger skärmar som är ljusstarkare och energisnålare än skärmar baserade på flytande kristaller. Detta eftersom de organiska föreningar som utnyttjas är kraftigt självlysande och inte kräver bakbelysning i en skärm. Dessutom kan de organiska skärmarna ses från i princip vilken vinkel som helst och har en extremt kort svarstid, vilket öppnar för verkliga realtidstillämpningar.

Dessa fördelar gör att många tror att de organiska skärmarna snart ska börja ersätta flytande kristallskärmar i många tillämpningar, exempelvis mobiltelefoner och annan bärbar utrustning. Under det närmaste året väntas ett flertal företag lansera såväl utrustning med organiska skärmar som organiska skärmmoduler för inbyggnad. Dessa kommer inte bara att vara baserade på Kodaks teknik, som utnyttjar små organiska molekyler, utan även på en konkurrerande polymerbaserad teknik utvecklad av brittiska CDT, Cambridge Display Technology.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)