JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Staplat minnen för mobilen

Genom att stapla flashminne och FCRAM på varandra i en gemensam kapsel ska mobiltelefonerna klara att hantera större datamängder.
Fujitsu Microelectronics lanserar den första flerkretskapseln med ett NAND-baserat flashminne och ett läs- och skrivminne av fast cycle-modell, ett så kallat FCRAM.

- Den nya minneskombinationen ger större kapacitet att skicka epostmeddelanden och bilder samt ladda ner hemsidor och dataspel till mobiltelefonen, säger Fumio Baba, vice vd på Fujitsu Microelectronics produktavdelning.

Kapseln innehåller ett 64 Mbit flashminne och ett 16 Mbit FCRAM med ett SRAM-gränssnitt. Flashminnet har en läshastighet på 200 µs och en raderare på 2 ms. Den seriella åtkomsten av data ligger på 10 ms per sida. Läsåtkomsten via SRAM-gränssnittet för FCRAM är 90 ns per ord.

Flashminnet har en x16-konfiguration, vilket gör det dubbelt så snabbt jämfört med de NAND-minnen som sitter i dagens mobiltelefoner med x8-organisation. Flerkretsmodulen kan därmed rymma stora mängder data samtidigt som den läser och raderar data seriellt, vilket krävs för att kunna köra grafiktunga program i mobiltelefonen.

De staplade kretsarna kan fås med gemensamma respektive separata in- och utgångar för flashminne och FCRAM. De kommer i en BGA som mäter 11 ¥ 12 ¥ 1,4 mm och har bendelningen 0,8 mm.

Provexemplar finns idag och priset kommer att ligga runt 40 dollar styck, vilket påstås vara ungefär halva priset jämfört med om man kombinerar ett 64 Mbit NOR-flash med ett 16 Mbit SRAM, vilket är vanligast idag.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)