JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bredband ökar avregleringen

Avregleringen av telemarknaderna är ett ämne som ministrarna i EU ägnat mycken tid åt att debattera. Men vem som ska ha makten över det analoga accessnätet kan bli en obsolet fråga snabbare än väntat. För de nya produkter som Ericsson visade på mässan Cebit kan ta udden av hela den diskussionen.

Produkterna gör det möjligt för telefoni, mobiltelefoni inomhus, Internet och i en framtid även digital-tv att gå via bredbandsledningarna. Det analoga telenätet blir då inte längre den naturliga kommunikationsvägen.

Poängen för konsumenterna är naturligtvis fler och billigare tjänster. För operatörerna kostar IP-telefoni via bredband bara en bråkdel av telefoni i analoga nät. Och med tanke på konkurrensen vore det konstigt om inte de lägre kostnaderna kom konsumenterna tillgodo. Inom bredband finns ju inga gamla statliga monopol.

Den här utvecklingen har naturligtvis entusiasterna förutspått i många år. Det intressanta just nu är att produkterna faktiskt finns - Ericsson har visat upp dem och konkurrenterna är inte långt borta.

Att sedan EU förmodligen bör se till att bredbandsmarknaden också har tydliga regler är en annan sak. Men det är väl detta man borde ägna sig åt, snarare än den futila debatten om vem som ska få göra vad på en marknad på väg att försvinna.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)