JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och Nokia samarbetar trådlöst på KTH

Med mångvetenskaplig forskning och utbildning tillsammans med huvudpartners som Nokia, Ericsson, Telia och Microsoft drar Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) nu igång sin satsning på trådlös kommunikation på allvar.
Wireless@KTH som satsningen kallas stöds med sammanlagt 12 miljoner kronor från de fyra företagen. Centrets föreståndare Claes Beckman hoppas att ytterligare pengar ska kunna dras in från andra industripartners, KTH, staten och EU. Sammanlagt hoppas han att centret ska ha en omsättning på i storleksordningen 100 miljoner kronor per år.

- Men vi vill inte att industrin bara ska bidra med pengar utan att de också ska vara med i projekten, säger Claes Beckman.

Meningen är att verksamheten ska drivas så långt från produktnära forskning att konkurrenter som Ericsson och Nokia ska kunna delta i samma projekt och ha nytta av resultaten. Beckman drar paralleller med EU-forskningsprojektet Frames där Ericsson, Nokia och Siemens deltog.

- Det ledde fram till WCDMA-standarden och deltagarna har idag cirka 70 procent av den marknaden.

På liknande sätt hoppas Wireless@KTH kunna bidra till fjärde generationens mobiltelefoni. För att nå dit ska man arbeta mångvetenskapligt tillsammans med både ekonomer och beteendevetare. Till hösten startar centret en internationell magisterutbildning och redan till nästa år hoppas Claes Beckman att det ska finnas en civilingenjörsutbildning med inriktning mot trådlös kommunikation.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)