JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 4G är allt på en gång

Höga datahastigheter är inte det främsta målet för fjärde generationens mobiltelefoni. Snarare kan fokuseringen på hastigheten skapa problem och onödigt dyra system. I stället ska framtidens mobiltelefonsystem fokuseras på möjliga tjänster och användarnas krav.
åsikterna kommer från doktor Jorge Periera som arbetar med nästa generations mobiltelefonsystem för Europakommissionens räkning.

- Att prata för mycket om höga datahastigheter från början kan vara skadligt, hävdar han.

- Det skapar för höga förväntningar och dyra system i slutändan.

Enligt Perieras vision handlar fjärde generationens mobila system i stället om att integrera alla befintliga system, både privata och offentliga, i ett system med dataöverföring via olika radiogränssnitt beroende på situationen. Radiogränssnittet kan vara ett WLAN med megabitkapacitet när du befinner dig i tätbebyggt område eller en långsammare GPRS-uppkoppling på landsbygden. Integrationen mellan systemen ska ske genom ett nät som baseras på Internet protokollet (IP) där tjänsterna går att använda med olika kvalitet beroende på vilken terminal användaren för tillfället använder.

- Målet är att dirigera IP-strömmen effektivt, säger Jorge Periera.

Visionen delas till stora delar av flera deltagare på den konferens om vägen till fjärde generationens mobiltelefoni som nyligen hölls i Helsingfors. Men visst drömmer både forskare och branschrepresentanter om höga datahastigheter och globala standarder. Doktor Kari Pehkonen som är chef för Nokias systemforskning och sitter med i Wireless World Research Forum (WWRF) tycker att en gigabit per sekund är ett rimligt mål för de högsta överföringskapaciteterna i 4G.

- Det är en bra nivå att sträva mot och med den närmar vi oss inte några teoretiska kapacitetsgränser.

För att de terminaler vi använder om tio till femton år ska ha en chans att kommunicera genom olika radiogränssnitt utan att bli för dyra krävs teknikutveckling på radiosidan. Hoppet sätts till olika konfigurerbara och programmerbara radiokretsar som ska klara olika radiostandarder. Och målen sätts olika högt.

- Vi tittar på en radio som använder helt generella processorer för att klara av modulationen, säger Donal OMahony som leder nätverks-och telekommunikationsgruppen på Trinity College i Dublin.

Andra forskargrupper sätter målet lite lägre med en radio som kan konfigureras enligt ett antal olika standarder.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)