JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fler våglängder i fibern med kombinerad laser

En laserkretsteknik som kan öppna för ett enklare sätt att sända flera signaler av olika våglängd i en och samma optiska fiber har utvecklats av forskare vid universitetet i Würzburg i Tyskland.
Genom att förenkla tillverkningen av komplicerade laserstrukturer hoppas Würzburg-forskarna, som samarbetar med forskare vid telekomföretaget Alcatels forskningslab, ha funnit en enklare lösning för överföring av multipla våglängdssignaler i en enda fiber. Normalt sett krävs elektronstrålelitografi och flera epitaxisteg för att göra de laserkretsar som behövs för multipel våglängdsöverföring.

Enligt forskarna kan dock deras relativt enkla litografiska process förenkla den monolitiska integreringen av flera lasrar på en enda krets. I en artikel som accepterats för publicering i ett kommande nummer av tidskriften Applied Physics Letters beskriver forskarna hur de med hjälp av processen har kombinerat fyra distribuerade feedbacklasrar i en enda monolitisk struktur.

De fyra lasrarna varierade i steg om 1 nm mellan 246 och 249 nm. Lasrarna kombinerades först två och två, för att sedan slås samman till en enda ljusstråle med hjälp av totalt tre stycken strålkombinerare.

Såväl aktiva som passiva regioner är gjorda med hjälp av kvantbrunnsteknik på en InGaP/InP-struktur. Med sin teknik säger sig forskarna kunna välja och modifiera bandgapet genom att förändra kvantbrunnsgeometrin, vilket resulterar i en mycket exakt metod för bandgapsframställning.

Forskarna håller nu på att försöka kombinera laserkretsarna med Bragg-reflektorer för 300 mikrometer Därmed hoppas man ta fram kraftfullare kretsar än de som finns tillgängliga idag. Sedan är målet att utnyttja den förenklade processen för att integrera flera laserkretsar till en enda monolitisk struktur.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)