JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En andra chans för Ericssons Erica

Ericssons fiberoptiska värmesensor Erica som lades i malpåse 1995 får nu en andra chans. Den här gången ska projektet drivas i ett nystartat företag utanför telekomjättens väggar.
Det är Bengt Carlström, tidigare projektledare för Ericaprojektet, som tillsammans med sina gamla kollegor köpt ut både patent och tillverkningsutrustning från sin före detta arbetsgivare. Prislappen var en miljon kronor och nu står allt i lokaler i anslutning till Acreos fiberlab i Hudiksvall i väntan på att ägarna ska få fram tillräckligt med kapital för att få igång verksamheten.

- Jag tror att vi kommer att få en flygande start på verksamheten i och med att vi har all en färdig konstruktion och all dokumentation från Ericsson, säger Bengt Carlström.

Han räknar med att företaget kommer att behöva 16 miljoner kronor under två år för att komma igång. Vad företaget och systemet kommer att kallas är ännu inte klart. Det enda som är säkert är att det inte blir Erica.

- Namnet var det enda som inte ingick i avtalet med Ericsson, säger Bengt Carlström.

Ericsson sålde systemet till ett 50-tal kunder innan det lades i malpåse och det används fortfarande. Anledningen till att Ericsson stoppade projektet är enligt Carlström att resurserna inom företaget i stället satsades på mobiltelefoner.

- Alla som kunde skulle ju arbeta med mobiltelefoner då.

Går allt som det ska med finansieringen ska systemet uppdateras för att dra nytta av de landvinningar som gjorts inom elektroniken och optiken sedan mitten av 1990-talet.

- Jag är inte säker på att alla komponenter som användes ursprungligen ens går att köpa idag.

Förhoppningsvis sjunker också tillverkningskostnaderna med billigare komponenter. Bengt Carlström räknar med att systemet ska kosta ungefär lika mycket att installera som ett konventionellt värmeövervakningssystem.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)