JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fiberlös konkurs bäddar för bråk

Lundaföretaget Fiberless Society går i graven och lämnar ett patentbråk efter sig. Både grundaren Karl-Axel Åhl och konkursboet hävdar att de har rätt till de patent som företaget ansökt om.
Efter att ha misslyckats med att intressera tillräckligt många investerare för sin teknik för trådlösa bredbandsnät har Fiberless Society satts i konkurs. Förra året fick företaget in cirka 20 miljoner kronor från investerare men de pengarna är nu alltså slut.
 
Enligt konkursförvaltaren är det enda värdet i bolaget, vid sidan av vissa inventarier, de patent som ansökts om för bolagets teknik. Men Karl-Axel åhl som grundade företaget i februari förra året hävdar att det är han som har rätt till patenten.
 
- Det finns lite olika idéer om vem som har rätt till dem och vem de tillhör. Men jag är den som kreerat patenten, säger Karl-Axel åhl.
 
Dessutom finns det ett avtal mellan Fiberless Society och åhl som säger att han har rätten till patentansökningarna om företaget försvinner.
 
Det avtalet, hävdar konkursförvaltaren Håkan Hallbäck, är värdelöst.
 
- Sådana avtal har inget värde eftersom saken som det gäller måste vara överlämnad före en konkurs. Nu har han bara ett oprioriterat anspråk i konkursen.
 
Patentansökningarna har konkursförvaltaren i stället sålt till Malmöföretaget Branoc och tolv utvecklare som jobbat på Fiberless Society.
 
- Företagets värde sitter i ingenjörernas huvud och dem kan jag inte sälja vidare. Deras tanke är att driva verksamheten vidare i ett nytt bolag, säger Hallbäck.
 
Samtidigt planerar Karl-Axel åhl för ett nytt företag som bygger på nya idéer men med delar av tekniken ur Fiberless Society. Vilka idéerna är vill han inte avslöja.
 
- Men det är ett mindre kapitalkrävande projekt den här gången, säger han.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)