JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Processar med ljusets hastighet

Det nystartade israeliska företaget Lenslet Labs har demonstrerat en mycket snabb signalprocessor med optisk kärna som ska bli cirka 1 000 gånger snabbare än konventionella signalprocessorer.
Lenslet hävdar att tekniken är kapabel att prestera terabithastigheter, det vill säga 1012 operationer per sekund. Det är monumentalt snabbare än dagens signalprocessorer som har en kapacitet på hundra eller tusen miljoner (109) operationer per sekund.

Förklaringen till prestandalyftet är att Lenslets optiska signalprocessor arbetar direkt med matematiska transformer och inte med konventionella instruktioner. Det är förutom Fouriertransformen och den inversa Fouriertransformen bland annat korrelation, vektormatrisoperationer, diskret cosinustransform och diskret sinustransform.

Signalprocessorn är en hybridkrets där kärnan utgörs av optiska standardkomponenter som ytemitterande lasrar, linser av kompositmaterial, spatiella ljusmodulatorer och optiska detektorer.

Den signal som ska behandlas kodas först och får sedan modulera lasern som har en bandbredd på

1 GHz. Linserna styr sedan ljuset till modulatorn som gör själva transformen. Därefter styr nya linser ljuset till en matris av mottagare med en bandbredd på 10 GHz som omvandlar det till elektriska signaler.

Genom att styra modulatorn går det att byta transform på några mikrosekunder. En egenskap som kan komma väl till pass i en tillämpning som programvarustyrd radio.

Företagets unika kunnande ligger som sagt inte i optiken utan i hur den inkommande signalen ska modifieras innan den modulerar lasern liksom hur egenskaperna hos den spatiella ljusmodulatorn påverkar transformen. Prototyper är planerade till nästa år och de första kommersiella produkterna är ska komma år 2004.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)