JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arkitektur inte alltid viktigast

Att mikroprocessorn just passerat de 30 var inget som märktes på årets upplaga av Microprocessor Forum. Konferensen - som visserligen påverkats av den kraftiga lågkonjunkturen i halvledarindustrin vad gäller antalet deltagare - uppvisade den sedvanliga mängden av nystartade företag och förbättrade arkitekturer. Men en del moln kunde anas vid horisonten.

- Under de senaste tio åren har bättre halvledarprocesser ökat prestanda med 13 gånger medan förbättringar av arkitekturen bara gett åtta gånger bättre prestanda, säger Justin Rattner från Intel.

Att det förblir så framöver är inte lika självklart. Transistorerna fortsätter visserligen att följa Moores lag och fördubblar prestanda på 18 månader. Lika lydiga är inte ledarna, som kopplar ihop de enskilda transistorerna till en fungerande processor. Inte heller databussarna hänger med. Och effektutvecklingen är ett snabbt växande problem som behandlades i de flesta presentationer.

Men varför bekymra sig om hur processorn ser ut under skalet? är det inte viktigare att utvecklingsmiljön fungerar, att programutvecklingen löper smidigt och att produkten blir klar i tid?

- Det behövs nya verktyg som kan avgöra vad som görs bäst i programvaran och vad som ska ligga i hårdvaran, säger Chris Rowen från Tensilica.

I hans framtidsvision beskrivs den kompletta funktionen i C-kod, som automatiskt genererar lämpliga processorarkitekturer med tillhörande instruktionsuppsättning liksom all annan hårdvara.

- Det dröjer minst ett decennium innan vi är där. Men det finns redan företag som slagit in på den vägen.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)