JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH-elever får sponsring
Elektronikbranschen bjuder de blivande högskoleingenjörerna på KTH Syd i Haninge på gratis kretskortverktyg, mönsterkort och tillverkning.
KTH vill att studenterna på högskoleingenjörsutbildningen i största möjliga mån ska använda samma typer av verktyg och kretskort under utbildningen som de så småningom kommer att stöta på i arbetslivet. Men att köpa in dessa är inte möjligt utan stöd från branschen.

Nu har de ansvariga på KTH Syd kommit överens med den danska verktygsleverantören DDE, mönsterkortstillverkaren TP Mönsterkort och kontraktstillverkaren Legotronic om ett sponsorskap. DDE donerar verktyg för kretskort och flerchipsmoduler, de mönsterkort som eleverna behöver tillverkas av TP och bestyckas hos Legotronic, allt utan kostnad för skolan.

- Vi hoppas ju på att studenterna ska gilla våra program så mycket att de blir betalande kunder när de så småningom kommer ut i arbetslivet, säger Pär Landberg på DDE Sverige.

DDE har donerat 30 licenser för kretskortsprogrammet Supermax Ecad, motsvarande ett marknadsvärde på 40 miljoner kronor. Kanske ännu viktigare är dock att företaget även lovat delta i utbildningen, både med användarstöd och som bollplank. Personal från DDE ska utvärdera studenternas konstruktioner och även bedöma deras producerbarhet.

- Det måste fungera kanonbra för studenterna, annars blir det inget marknadsföringsvärde för oss, säger Pär Landberg.

Det är första gången som DDE sponsrar en svensk högskola på detta sätt. Men Pär Landberg kan mycket väl tänka sig samarbete med fler.

Sponsringsavtalen har sytts ihop av Lars Wallin, som kombinerar rollen som lärare på KTH med att vara marknadschef på Legotronic. Han är förstås entusiastisk över möjligheterna.

- Nu får eleverna jobba med riktiga verktyg, och göra riktiga kort. De erfarenheterna gör dem oerhört värdefulla för industrin, säger han.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)