JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Prognoserna skruvas ned

För första gången sedan födelsen för drygt tjugo år sedan kommer DSP-marknaden i år att krympa. I en prognos från 17 oktober spår analyshuset Forward Concepts att försäljningen minskar med 30 procent till 4,3 miljarder dollar.
Företaget har också skruvat ned prognosen för de kommande åren.

- Den största besvikelsen i år har varit trådbunden kommunikation, inklusive telefoni. Och försäljningen ser ut att vara fortsatt svag under första halvåret nästa år. Det enda undantaget är IP-telefoni, säger Will Strauss på Forward Concepts.

Det viktigaste segmentet är dock mobiltelefoni och annan trådlös kommunikation som slukar 53 procent av alla programmerbara signalprocessorer. Här är tongångarna mer positiva.

- Första halvåret var en besvikelse men nu verkar det som att lagren från sista kvartalet i fjol är tömda. Både Motorola och Texas Instruments visar positiva siffror för tredje kvartalet och är optimistiska om fortsättningen av året.

Den enda stora marknaden, med över 100 miljoner enheter, som uppvisar svag tillväxt är hårddiskar. Det segmentet hade sin härdsmälta redan i fjol.

- De områden som växer starkt är fortfarande relativt små. Det gäller digitalkameror som ökar med 57 procent i år till 17 miljoner enheter och MP3-enheter som förutom i dedicerade MP3-spelare även byggs in i cd-spelare, digitala videokameror, stillbildskameror och mobiltelefoner.

De fyra stora DSP-tillverkarna, Texas Instruments, Agere, Motorola och Analog Devices lade tillsammans beslag på 90,2 procent av marknaden som förra året uppgick till 6 142 miljoner dollar enligt Forward Concepts.

I den siffran ingår inte de fabrikslösa leverantörerna som omsatte cirka 42 miljoner dollar år 2000. Störst av dessa är DSP Group som inkasserade 25 miljoner dollar i licensavgifter och royalty. Företaget, vars Oak-kärna bland annat sitter i Siemens mobiltelefoner, har cirka 60 procent av marknaden för signalprocessorer i form av IP-block (intellectual property)


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)