JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Marknadsledande Intel förbättrar bandbredden

Både AMD och Ingentix jämför sina flashminnen med Intels Multilevel cell-teknik (MLC), som säljs under varumärket Strataflash och som onekligen är den etablerade standarden.
Intel har nyligen annonserat den tredje generationen av Strataflash, med två förbättringar: kretsarna har ett synkront gränssnitt som levererar data dubbelt så snabbt som det gamla asynkrona, och kanallängden har krympts till 0,18 µm.

Det kommer kretsar med 64, 128 och 256 Mbit, och första leverans är planerad till april 2002.

- Strataflash svarade för 25 procent av vår flashminnesförsäljning förra året, och vi räknar med att den andelen kommer att växa. I genomsnitt brukar Strataflash vara 35-40 procent billigare än enbitsflash per Mbit, säger Troy Winslow som är produktmarknadschef för Intels flashprodukter.

Fortfarande inte i produktion

- De andra företagen är välkomna att försöka kopiera våra framgångar. Men man ska komma ihåg att de jämför uppgifter om vilka prestanda deras kretsar ska ha någon gång nästa år med vad Strataflash klarar idag.

I princip går det bra att förädla MLC-tekniken till att lagra flera bitar per cell, enligt Troy Winston, men det är inte där det primära intresset ligger.

- Det är tekniskt möjligt och vi tittar givetvis på det, men jag kan inte uttala mig om framtida produkter. På kort sikt är det viktigare att öka tätheten genom att krympa processen.

För tillverkare av mobiltelefoner, som är storkonsumenter av flashminnen, är prestanda viktigare än att packa tätare, menar han. Därför gillar de det synkrona gränssnittet, som gör att Strataflash blir snabbt nog att köra programkod från.

- Vi tillverkar våra flerbitsminnen med samma kvalitetskrav som enkelbitsminnena och har inga som helst problem med tillförlitligheten.

Enligt egna uppgifter har Intel sålt mer än 2 miljarder Mbit Strataflash sedan tekniken introducerades 1997.


Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)