JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Schottkydiod läcker bara en tiondel

Schottkydiod som kan ha en hög hållspänning med låg läckström har utvecklats av Shindengen UK. Den är dessutom strömsnål vid höga temperaturer, vilket gör att den klarar höga effekter.
Shindengen UK, den brittiska filialen till det Japanbaserade kraftföretaget Shindengen, har tagit fram en ny serie med Schottkydioder som har en förbättrad barriärmekanism, vilket gör att läckströmmarna kan krympas till tiondelen mot idag. Därmed kan dioderna ha en hög hållspänning, samtidigt som de klarar höga temperaturer utan att effektförlusterna blir för stora. De klarar av upphettning till över 100°C utan att några större strömförluster.

Likriktare som bygger på Schottkydioder har traditionellt haft problem med höga läckströmmar vid höga temperaturer samt att spänningen sänks om man vill få ner läckströmmen. Detta har gjort att Schottkydioder hittills har begränsats till att användas i lågeffekttilllämpningar.

J-serien, som innefattar nitton nya dioder med en utgående ström på upp till 30 A och hållspänningar på 40, 60, 100 och 120 V, samtidigt som läckströmmarna ligger på en tiondel av dagens nivåer. En 100 V-diod har exempelvis 20 A utgående ström och en bakåtriktad läckström på 0,7 mA, ett värde som hittills påstås ligga runt 10 mA för de Schottkydioder som finns på marknaden idag. Dioderna finns i kapselvarianterna FTO-220 och STO-220.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)