JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tillverkarna vill slippa produktionen

Kontraktstillverkarna vill fokusera på produktutveckling och kundstöd istället för att bekymra sig över produktionstekniska detaljer. Maskintillverkarna välkomnar förslaget som öppnar för nya affärsmöjligheter.
Frågan om vem som kommer att producera vad i framtiden stod högt upp på dagordningen och diskuterades livligt under mässans stora paneldebatt. Kontraktstillverkarna tar över allt mer ansvar för konstruktion och produktveckling från sina kunder och visar mindre intresse för att själva tampas med de praktiska aspekterna kring tillverkningen.

Världstvåan Flextronics uttryckte en klar önskan om att i framtiden snarare köpa tillverkningskapacitet av maskinleverantörerna än själva maskinparken. I stället för att enbart köpa en produktionslina skulle även utbildade operatörer som ansvarar för driften av maskinerna kunna ingå i köpet, ett scenario som maskintillverkarna välkomnar.

- Vi kan redan nu erbjuda bland annat logistiklösningar, kvalitetssäkring och feluppföljningar, säger Oscar Heydorn, försäljningschef för Siemens Dematics nordiska kontor.

Pär Gester, säljchef på Universal Instruments Stockholmskontor, tror att kontraktstillverkarna ser tillverkningen som alltmer självklar och något som andra kan sköta åt dem.

- Vi kommer att blir de nya underleverantörerna till underleverantörerna, säger Per Gester.

Han tror dessutom att förändringarna på den svenska marknaden kommer att ställa nya krav på maskinleverantörerna.

- Hittills har tillverkningen i Sverige varit väldigt telekomfokuserad. I och med att volymproduktionen allt mer försvinner från Sverige kommer den inhemska tillverkningen istället att omfatta områden som optoteknik, biosensorer och mikromekanik.

- Det är områden med produkter som är komplicerade att tillverka och som framställs i mindre volymer. Det kommer ställa högre krav på teknikinnehållet än på volymkapaciteten, säger Pär Gester.

Blyfritt i fokus

En annan av de frågor som debatterades intensivt på mässan var övergången till blyfri produktion. Den här gången diskuterade man inte om och när utan hur man ska gå över till blyfritt och fokuserade på de pratiska aspekterna.

Ett imponerande stort antal av de seminarier som gavs på mässan tog upp utfasningen av bly och gav råd om hur man använder blyfritt lod och hur man optimerar miljöanpassade tillverkningsprocesser.

Pierre de Villeméjane, vd på Speedline Technologies, berättar att intresset för blyfri tillverkning har ökat starkt det sista året.

- Det handlar främst om lödugnar som klarar de högre temperaturkurvorna för blyfri produktion. även om tillverkarna inte har blyfri tillverkning i någon större omfattning idag, köper många lödugnarna i förberedande syfte, säger Pierre de Villeméjane.

Speedline var inte ensamma om att lansera produkter förknippade med blyfri produktion.

Påfallande många utställare verkar vilja hänga med på den blyfria vågen och lanserade blyfria lödpastor, anpassade screentryckare och ugnar.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)