JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svetsar fiber per automatik

Svenska Seca Photonics automationscell som svetsar ihop optofiber rönte stort intresse på mässan. Genom att ersätta den manuella svetsningen sparas många tillverkningsminuter per fiber.
- Det hela började med att ett företag undrade om vi inte kunde ta fram en automationscell som kunde svetsa ihop fiberer utan några manuella steg, säger Torbjörn Sundqvist, vd på Seca Photonics.

Cellen har tagits fram av Ericsson Network Technology, som tidigare gick under namnet Ericsson Cable, men säljs genom Seca Photonics. Den automatiserade svetsningsprocessen börjar med att fibern rätas ut för att minska risken för fel. Sedan skalas det yttre akrylathöljet av och eventuella akrylatrester tvättas bort med ultraljud. Fibern kapas med en ultraljudskniv, ändarna matchas och svetsas sedan ihop. Till sist så mäter man ljusförluster och sträcker försiktigt fibern för att kontrollera tillförlitligheten i svetsfogen.

Hittills har fibersvetsning till stora delar gjorts för hand, vilket tar tid och begränsar produktionskapaciteten.

- Vår modul svetsar en fiber på fem minuter. Kör man tre fibrer parallellt krymper tiden till 3,5 minuter. Inom de närmsta veckorna kommer vi att förbättra processen så att cellen kan leverera en ihopsvetsad fiber varannan minut, säger Torbjörn Sundqvist.

Han påpekar en automatiserad process även har fördelen att en hög och jämn kvalitet kan garanteras.

Seca Photonics levererade sin första maskin till en kund vid halvårsskiftet och kan idag svetsa singelmod- och erbiumdopade fibrer. Företaget ägs till 60 procent av Ericsson Network Technology och till 40 procent av finska PMJ Automec som tillverkar automationsutrustning.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)