JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny chans för Linus på linjen

Underhållning och säkerhet i flygplan är två tänkbara tillämpningar för Linus, den trådsmala skärmen som nu får en andra chans att bevisa sitt värde.
Vid en första anblick ser Linus ut som ett lysande streck. Men med ett par specialglasögon förvandlas strecket till en fullstor bildskärm. Tekniken, som ursprungligen utvecklades i början av 90-talet på Celsiustech Electronics, numera Saab, ger samma upplevelse som en tv trots att den bara är bråkdelen så stor.

Saab försökte i flera år sälja in Linus för militära tillämpningar, bland annat i stridsfordon, utan framgång. Nu har tre eldsjälar förhandlat loss rättigheterna till patenten och satsar all sin tid på civila tillämpningar.

Trion som bildat Linus AB och som ska gjuta liv i Linus är uppfinnaren Hans Biverot, projektledaren Lennart Svensson och Erik Dalén sonson son till den kände uppfinnaren. Alla tre kommer från Saab, tidigare Celsiustech i Järfälla.

- Det vi tror mycket på är flygtillämpningar som Håkan Lans system för positionsgivning, säger Erik Dahlén som är vd på Linus AB.

Förhoppningen är att inte bara flygledningen utan även piloten ska kunna ha en karta med de andra flygplanens positioner utmärkta för att minska risken för en kollision.

- Det är ganska fullt i cockpit och det är svårt att komma in på de skärmar som finns. Vi kan erbjuda en lösning som tar liten plats och kan monteras i existerande flygplan.

Ett annat intressant område är underhållning. Tanken är att montera en skärm i ryggstödet på alla flyplansstolar. På så sätt kan varje passagerare få en egen skärm med en storlek på 20 till 25 tum.

- Vår skärm påverkas inte av ströljus och dessutom kan ingen annan se bilden. Du kan titta på en film eller spela spel. I fjärran östern är det till exempel populärt med spel och dobbel ombord på flygen.

Men man tittar också på andra tillämpningar som till exempel vid räddningsoperationer. När man söker med IR-kamera från helikopter skulle man kunna ha en skärm på golvet kopplad till kameran så att man kan se vad som finns under helikoptern.

- Priset på skärmen beror på storleken och antalet men ett riktpris är runt 25 000 kronor. Glasögonen däremot får inte kosta mer än några hundralappar.

För den som undrar över namnet kan tilläggas att Linus är döpt efter den tecknade streckgubben Linus på linjen, känd från tv.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)