JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kiselgivare blir nystart för D-Flow

Med en mikromekanisk ultraljudsgivare för gasflöden från den amerikanska samarbetspartnern Sensant och den egenutvecklade asicen ska det äntligen lyfta för Luleåbaserade D-Flow.
För ungefär två år sedan stötte D-Flow på ett interferensproblem som var relaterat till temperaturvariationer när de egenutvecklade ultraljudsbaserade givarna för vätska provades i verkligheten. Samtidigt dök Sensant upp med sina kiselgivare för gasflöden.

- Vi såg då en snabbare väg att få igång volymerna. Arbetet med vår egen givare låg nere under fjolåret men nu är problemet löst och patenterat, säger Joakim Nyström som är marknadschef.

Samarbetet med Sensant ger dessutom D-Flow en försäljningskanal i USA för företagets asic samtidigt som det öppnar möjligheter att bearbeta europeiska kunder som är intresserade av gasflödessensorer. Asicen, som sköter signalbehandlingen, passar lika bra för de egenutvecklade givarna som för Sensants givare.

- Marknaden är enorm. En färdig produkt behöver inte kosta mer än 100 till 150 dollar och kan vara batteridriven.

D-Flow ska inte själva sälja produkterna utan fungerar som underleverantör till bland annat instrumenttillverkare. Förutom flödesmätning kan tekniken också användas som nivåmätare i mindre kärl, till exempel bromsvätskan i bilar.

Den första lösningen man tagit fram för en icke namngiven kund är en flödesmätare för utandningsluft, en produkt för idrottsmän men också för den som motionerar själv.

- Den blev klar för två veckor sedan och ska komma i produktion nästa år, säger Joakim Nyström.

För tillfället jobbar man med fem kundprojekt varav fyra är baserade på den egna sensorn. I januari startar två till.

- Vi skulle egentligen vilja ta fler men har inte resurser. Idag är vi tio personer men vi räknar med att anställa tre till nästa år.

Varje nytt projekt kräver en utvärdering och anpassning av algoritmen som kostar kunden mellan 150 000 till 250 000 konor.

Priset för två givare och en asic startar på cirka 40 dollar och sjunker i större volymer till strax under 20 dollar.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)