JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Andra chansen för Ericssons Bluetooth

Ericssons andra generations Bluetoothmoduler ser ut att kunna leva upp till vad den första lovade. Med hela modulen byggd på ett LTCC-substrat har företaget krympt storleken med 70 procent och priset med 50 procent.
Mindre och billigare än föregångaren. Med sin andra generations Bluetooth-moduler närmar sig Ericsson marknadens förväntningar när det gäller pris och prestanda för Bluetooth.

Foto: Ericsson
Modulen, som ännu inte är namngiven, presenterades på Bluetooth Developer Conference i San Fransisco, och enligt planen ska den finnas ute i provvolymer under första kvartalet nästa år.

På, och i, LTCC-substratet (Low Temperature Co-fired Ceramics) som mäter 10,5 x 15,5 x 2,1 mm har Ericsson lyckats klämma in allt som behövs för en blåtandslösning utom antennen. Konstruktörerna har heller inte gjort avkall på funktionaliteten för att få ned priset och storleken på modulen.

- Paketet är byggt för att klara alla Bluetooth-profiler och kommunikation från punkt till multipunkt, säger Stefan Molin som är marknadschef för Bluetooth på Ericsson Microelectronics.

I dag har Ericsson lagt in all mjukvara upp till HCI i ett flashminne som är samkapslat med basbandskretsen. I kommande versioner är det meningen att även programvara på högre nivå ska kunna lägga in.

- I och med att det är en modul och minnet bara är samkapslat är det möjligt att välja storlek mellan 4, 8 och 16 Mbit, säger Stefan Molin.

Basbandskretsen är byggd kring en ARM7-processor och Ericssons egen protokollstack. Den digitala delen av modulen är utförd i vanlig CMOS medan de analoga delarna är gjorda i en RFCMOS- eller BiCMOS-process.

Förhoppningen är att priset på den nya modulen ska hamna mer i linje med det pris på fem dollar som angivits som riktpris för att Bluetooth ska slå igenom som kabelersättare.

- Den gamla modulen kostar fortfarande mellan 25-30 dollar (250 till 300 kronor) om du köper den i volym, säger Stefan Molin.

- Med den nya modulen kommer vi kunna halvera det priset.

Det skulle innebära att en modul från Ericsson skulle kosta mellan 125 och 150 kronor i volym. Ett pris som fortfarande är mer än det dubbla av vad konkurrenter som Spirea, Motorola och Transilica säger sig kunna åstadkomma med sina lösningar. Men enligt Ericsson kräver de större radiokunskaper och längre utvecklingstid för att kunna byggas in.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)