JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Baracken där man bor gratis

Gas Optics är ett av Ideons färskaste företag och drivs mer eller mindre på fritiden av fysikern Jonas Sandsten. Han och flera av forskarbyns andra nykomlingar huserar i Växthuset, de blå baracker som en gång var början till Ideon.
Kontoret är litet och ligger i en korridor på andra våningen i Växthuset, men så kostar det heller inget att hyra det första halvåret. Jonas Sandsten har inga anställda och tar inte ut någon lön. I stället är han till vardags försäljningsingenjör på ett företag som tillverkar lasrar och optik. Nyföretagandet i Gas Optics sköter han på ledig tid.

- Som tur är ser min nuvarande arbetsgivare positivt på det här projektet, säger han.

Grunden till företaget lades på Institutionen för atomfysik på Lunds universitet där Jonas Sandsten under sin doktorandtid utvecklat en kamera som kan "se" och filma utsläpp av gaser. Systemet fungerar med två digitalkameror som fotograferar omgivningen med 15 bilder i sekunden. Framför den ena kameran finns ett prov med den gas man vill leta efter. Skillnaden i det mottagna ljusspektrumet mellan de båda bilderna visar var gasen finns och resultatet presenteras på en bildskärm i realtid.

- Det är ett mycket pedagogiskt sätt att visa ett gasutsläpp på eftersom man faktiskt ser den annars osynliga gasen, säger Sandsten.

Nu ska systemet säljas in till petroleumindustrin runt om i världen och utvecklas till en riktig produkt, ännu så länge säljs systemet nämligen bara som en tjänst. Och kameran ägs av hans forna institution.

- Det är statens egendom och vi får hyra den när vi behöver den.

På vägen till en egen verksamhet har företaget hjälp av både Växthuset och organisationer som Teknopol där de kan få stöd med kunskaper i företagande och hjälp med kapitalanskaffning.

- Kontaktnätet man bygger upp och den erfarenhetsbas som finns här med alla andra unga företag i samma situation som finns här är nog det viktigaste med Ideon, säger Sandsten.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)