JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Semcons program sätter komponenter på plats

Konsulter gjorde eget program när de andra inte dög

Ett egenutvecklat interaktivt program för komponentplacering som inte liknar något annat på marknaden visas i Semcons monter, C07:43.
På konsultföretaget Semcon tyckte man att marknadens program för placering av komponenter på kretskort lämnade mycket att önska. Så man tog fram ett eget, som nu ska börja säljas som en egen produkt.

- Oftast tar det två till fyra arbetsdagar att göra en bra komponentplacering. Och det jobbet måste man göra om så fort en ny komponent ska in, eller någon annan förändring ska ske. Med det här programmet tar det bara tio minuter, säger Hans-Erik Uleander, chef för test och elektronikkonstruktion på Semcon.

- Programmen vi sett på marknaden är ofta helt automatiska. Som konstruktör går det nästan inte att påverka komponentplaceringen - vårt program är mycket mer interaktivt, säger konsulten Mattias Rågeskog som utvecklat verktyget.

Till skillnad från många andra program för komponentplacering utgår detta verktyg från att alla komponenter finns på kortet från början. även förbindelserna finns inlagda - all denna information importeras från cad-programmet.

Genom att sedan applicera "gravitationskrafter", "gummibandskrafter" och några andra tämligen virtuella krafter simulerar programmet iterativt fram möjliga komponentplaceringar, tills användaren är nöjd med resultatet. Om så behövs kan enskilda komponenter låsas fast, och extra plats för exempelvis bussar mellan komponenterna kan också åstadkommas.

- Vi har inte sett något liknande på marknaden, så vi kommer att börja sälja programmet som en enskild produkt. Vi har fått mycket positivt bemötande från Ericsson, säger Hans-Erik Uleander.

Fast om Mentor Graphics, Cadence eller någon annan stor drake i verktygsbranschen vill köpa tekniken så medger han att Semcon skulle vara mycket intresserat.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)