JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Javamaskin i bilen

Med en egen javamaskin, ett öppet ramverk för telematiktjänster och en kreditkortsstor inbyggnadsdator i bakfickan har belgiska telematikföretaget Acunia tecknat ett avtal samarbetsavtal med Hewlett-Packard (HP).
Acunia ska tillsammans med HP sälja sin programvara för att koppla samman användare och tjänsteleverantör tillsammans med HPs telematiksystem för bilar.
 
Genom satsningen hoppas företagen kunna göra Acunias system OTF (Open Telematics Framework) till de facto standard för telematik i bilen. OTF bygger på och stödjer andra standarder inom telematikområdet och fungerar som en länk mellan användare och leverantör av telematiktjänster. Systemet tar hand om tjänstebeställningar och leveranser genom ett gemensamt gränssnitt för flera plattformar genom företagets javamotor Wonka. Till exempel kan motorn köras på en Windows CE-dator eller på Acunias egen inbyggnadsdator Xingu. Datorn som är framtagen för att byggas in i till exempel en bil är en tvåkretslösning med en Intel Xscale i80200 och en Xilinx Spartan II FPGA.
 
Själva paketet är ungefär lika stort som ett kreditkort och har bland annat ett gränssnitt mot can-bussen för kommunikation med övrig elektronik i bilen. För att kommunicera med omvärlden kan till exempel ett GSM-modem användas. Genom att kombinera en FPGA med Xscale-processorn menar företaget att de når en bra kompromiss mellan prestanda och strömförbrukning. Xingu ska till exempel klara att koda av en DVD-film med hjälp av dekoder i programvara med en strömförbrukning på 2,5 watt.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)