JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fosfat gör litiumjonbatteriet grönare

Genom att byta ut koboltkatoden i litiumjonbatterier mot en katod baserad på fosfat har Valence Technology tagit fram ett batteri med lång livslängd som man hävdar inte bara är miljövänligare utan även billigare än dagens litiumjonceller.
Litiumjonbatterier där katodmaterialet byts från kobolt till fosfat kan bli hela 45 procent billigare, visserligen till priset av 14 procents lägre energitäthet, menar Valence.

Dessutom är de termiskt mer stabila och därför säkrare. Och eftersom fosfat anses mindre miljöfarligt än kobolt har Valence Technology även gett sin nya batteriteknik en miljöstämpel.

Företaget har nyligen presenterat ett bärbart batterisystem baserat på tekniken. Detta är tänkt att utnyttjas för uppladdning eller drift av upp till två bärbara elektroniksystem samtidigt. Lanseringen av batterisystemet, som Valence kallar N-Charge, är planerad att ske under våren.
Enligt företagets taleskvinna Sue Ellen Schaming är intresset för tekniken stort inom industrin.

- Acer och Wistron hör till de tillverkare som hittills har beslutat sig för att utnyttja tekniken i sina produkter, berättar hon.

Men även marknadsanalytikerna har uppmärksammat den så kallade Saphion-tekniken. Sara Bradford hos analysföretaget Frost & Sullivan välkomnar den nya tekniken.

- Användningen av kobolt har begränsat användningen av litiumjonbatterier, trots att de representerar ett av de viktigaste framstegen för batteritekniken på många år, menar hon.

Därmed tror hon att Valence Technologys teknik kan skapa nya marknadsöppningar för litiumjontekniken.
Enligt Valence Technology markerar lanseringen av Saphion-tekniken att företaget nu tar steget från att vara ett forsknings- och utvecklingsföretag till ett fullfjädrat marknadsinriktat batteriföretag.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)