JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "FPGA bli nästa slagfält"
Mentor Graphics vd Wally Rhines spår en ny våg av verktyg för programmerbar logik. Och denna gång ska Mentor vara i framkant från början. På Date visades det nya flaggskeppet Precision Synthesis.
De nya plattformsliknande programmerbara kretsarna, som Stratix och Excalibur från Altera och Virtex II från Xilinx, kräver betydligt kraftfullare konstruktionsprogramvara än tidigare generationer.

- Det handlar om en helt ny generation av både kretsar och verktyg, säger Anne Sanquini, chef för den avdelning på Mentor som utvecklat Precision Synthesis.

- Vi har definitivt märkt en skillnad bland kunderna. Förr gjordes asicar och FPGA av olika konstruktörer på skilda avdelningar. Numera är det allt oftare samma människor, säger hon.

Precision Synthesis vänder sig till alla typer av konstruktörer, från nybörjare till de mest erfarna. Tanken har varit att kombinera ett intuitivt arbetssätt med resultat i världsklass och noggrann analys. I botten finns syntesverktyg från Mentorbolaget Exemplar.

Det nyskrivna användargränssnittet påminner om Microsofts e-postprogram Outlook, med menyer som anpassas till uppgiften och mängder av länkar till filer för indata, randvillkor och rapporter. En nyskriven serie optimeringsalgoritmer kallad ASE, Automatic Signature Extraction, ska borga för kvaliteten i resultaten. ASE optimerar bland annat kritiska nät och tillståndsmaskiner, nät i olika hierarkier samt rensar bort onödig logik. Enligt företaget blir resultatet 50 - 70 procent snabbare kretsar jämfört med om andra syntesverktyg.

Till optimeringen hör analysverktyg som pekar ut var det lönar sig bäst att förbättra konstruktionen. Fokus ligger på timing, och tanken är att alla timingproblem ska lösas på en konstruktionsvända.

Framöver ska Mentor även utveckla verktyg för fysisk syntes, högnivåsyntes och formell verifiering för FPGA.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)