JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmerbart ALU-nät ersätter DSP
Kan programmeras till helt ny funktion på tio klockcykler

En programmerbar krets med ALU:er i noderna i stället för simpla grindar. Som kan konfigureras om på 10 klockcykler. En sådan krets kommer från tyska Pact och heter XPP.
Tanken med XPP är att ersätta flera DSP:er i till exempel en avancerad mobiltelefon med en enda. I ena stunden beräknar kretsen ett filter. I andra stunden har den kopplat upp ALU:erna i en ny formation och beräknar ekoutsläckning.

Tiden för en omkonfigurering beror på indatabuffertens storlek. Bearbetningen sker blockvis för typiskt mellan 250 och 4 000 ord.

XPP finns inte i färdiga produkter idag. Pact hoppas bland annat på marknaden för 3G- och 4G-telefoner. Där används DSP-algoritmer för både telefoni och multimedia.

Några beställningar är klara. Under 2003 dyker det upp en dvd-spelare som använder XPP.

Marknadsutrymmet för XPP finns, enligt Pact, där en FPGA-lösning skulle vara för dyr och en asic skulle kräva för stora volymer.

Automatiskt från C-kod

Tekniken existerar i form av ett skalbart IP-block. En basstation skulle använda ett nät med kanske 200 ALU:er. En mobiltelefon skulle använda kanske 32.

Programmerbara ALU-nät är ingen nyhet i sig. Det nya i XPP är det protokoll för handskakning som styr dataflödet i ALU-nätet. Plus att konfigureringen görs av ett verktyg som genererar konfigureringarna automatiskt ur C-kod.

För programmeraren är tekniken genomskinlig. Hon markerar de beräkningsintensiva avsnitt som ska konverteras till NML (native mapping language) som XPP-flödesspråket heter. Det finns också ett bibliotek med vanliga DSP-funktioner i NML.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)