JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cedar säljer åt Intel

Halvledarjätten Intel låter säljföretaget Cedar Scandinavia bli företagets förlängda försäljningsarm i de nordiska länderna för alla halvledare inom kommunikation.
Intel vill visa att bolaget minsann inte bara gör pc-processorer, utan också är en viktig spelare inom halvledare för kommunikation. Men man vill inte bygga upp en egen säljstyrka, så försäljningen läggs ut på entreprenad, till Cedar Scandinavia. Intels övriga distributörer - Avnet, Arrow och Unique Memec - ska framöver också rapportera till Cedar.

- Vi kommer att ha ungefär fem personer som enbart sysslar med Intel, säger Cedars vd Christer Östlund.
Chef för Intelgruppen blir Lars Hallberg, tidigare på Altera. De övriga medarbetarna ska rekryteras omgående och placeras i Stockholm, Helsingfors och Göteborg.

- Både kunder och distributörer kommer på det här viset att få tillgång till en betydligt större organisation, säger Christer Pellfolk på Intel.

Samtidigt får Intel snabbt och utan egen risk en tekniskt kunnig säljstab. Cedar sysslar enbart med inkonstruktion och "behovsskapande aktiviteter" hos kunderna - man låter andra stå för order, fakturering och lager. Bland produkterna som Cedar får ansvar för ingår de nyligen introducerade PXA-kretsarna för mobila terminaler byggda på Xscale-arkitekturen, flashminnen samt sådant som kommer från Level One som Intel köpte för tre år sedan. Värt att notera är att Cedarchefen Christer Östlund på den tiden basade just för Level Ones kontor i Stockholm.

Ansvaret för Ericsson och Nokia ingår dock inte i avtalet. Där vill Intel, åtminstone tills vidare, ha sina egna dedikerade säljare. Framöver är dock båda parter öppna för förändring på denna punkt. Man kan jämföra med Xilinx, Cedars andra stora huvudman, som till en början enbart lät Cedar få ansvaret för just Ericsson och Nokia, men så småningom även överlät all försäljning i Norden till bolaget.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)