JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DRAM-priser ger skev statistik

IC Insights spår en hyfsad höst och ett starkt 2003

Ett till synes starkt första kvartal som i själva verket för de flesta halvledarbranscher innebar en lätt tillbakagång.Så karaktäriserar Bill McClean på IC Insights årets första tre månader för halvledarindustrin. Trots det är han fortsatt optimistisk om att konjunkturen håller på att vända.
På pappret bjöd årets första kvartal på en stark återhämtning på 6 procents ökad försäljning, mätt i dollar, jämfört med kvartalet innan för halvledarindustrin.

I praktiken är det dock DRAM-försäljningen som ensam står för ökningen, och inte ens där beror den på ökad försäljning, utan minskad produktion som lett till högre priser. Räknar man bort den fladdriga DRAM-marknaden minskade halvledarförsäljningen med 1 procent.

IC Insights gör uppskattningen att DRAM-effekten är tillfällig, men den verkliga återhämtningen är på gång. För andra kvartalet räknar de med en ökning på 4 procent mot kvartalet innan, och om de större DRAM-företagen räknas bort blir ökningen till och med större. Resten av året kommer att bjuda på en hyfsad återhämtning följt av en stark uppgång 2003.

Detta förutsätter dock att försäljningen av elektronikutrustning tar fart igen. Mobilmarknaden är fortsatt mörk, liksom försäljningen av nätverksutrustning. Och både Intel och AMD bekräftar att åtminstone första halvåret 2002 bjuder på svag försäljning av persondatorer.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)