JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svårsåld verksamhet

Sedan en längre tid tillbaka har det cirkulerat rykten att hela eller delar av Ericsson Microelectronics varit till salu.
Koncernchefen Kurt Hellström bekräftade försäljningsplanerna i en intervju i Dagens Industri den 15 december 2001. Tidningen ställde frågan:

Hittar ni ändå inga köpare?

"Nja? Vi har en storlek på verksamheten som är för stor för att vara bara ett labb och för litet för att var långsiktigt konkurrenskraftigt."

Ser du en snar lösning?

"Vi känner ingen brådska. Vi vill inte bara sälja, utan hitta en industriell framtidslösning. Den som köper blir en stark, nära partner till Ericsson."

Att man nu tvingas lägga ned optokomponenterna måste ses som ett misslyckande. Enligt uppgifter i tidningen Finans-Vision har Ericsson satt ett för högt pris på de enheter som varit till salu. Enligt Financial Times värderades Ericsson Microelectronics i augusti förra året till mellan 6,5 och 13 miljarder kronor. Som en jämförelse kan nämnas att Alcatel sålde sin halvledarverksamhet (som är lika stor som Ericssons) till ST Microelectronics för en dryg månad sedan. Den försäljningen inbringade cirka 3,5 miljarder kronor.

I maj förra året delades Ericsson Microelectronics upp i tre separata bolag för mikroelektronik, kraftmoduler och optokomponenter. Mikroelektroniken är den största delen av verksamheten med cirka 2 000 anställda medan kraftmodulerna sysselsätter cirka 400 och optoelektroniken knappt 200 personer. Ericsson Optoelectronics utvecklar och tillverkar bland annat lasrar, optiska förstärkare och olika typer av optomoduler.

Enligt analyshuset IC Insights omsatte de tre bolagen i Microelectronics 280 miljoner dollar i fjol, vilket är en minskning på 32 procent från år 2000 då omsättningen låg på 410 miljoner dollar. Ericsson redovisar inga officiella siffror och bokslutet för 2001 är ännu inte inlämnat till PRV men företaget gjorde med stor säkerhet en rejäl förlust.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)