JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norrköpings mönsterkort i konkurs

På onsdagen skördade telekomkrisen ytterligare ett offer. Mönsterkortsfabriken Norrköping Printed Circuit Board ansökte om konkurs och 171 personer förlorar jobben.
Fabriken startades 1974 av Ericsson och är en av Sveriges största mönsterkortstillverkare. Amerikanska Viasystems tog över verksamheten 1998 men fick problem med lönsamheten. Koncernen provade ett antal strategier för att komma tillrätta med problemen men lyckades inte.

I augusti 2001 köptes fabriken ut av ledningen och personalen bantades från cirka 300 till dagens nivå. Den nya ledningen, med vd Billy Edqvist i spetsen, försökte minska telekomberoendet. Man satsade bland annat på medicinsk elektronik och gick med i norska handelportalen Macaos för att hitta nya kunder. Det räckte dock inte för att få bukt med förlusterna.

Konkursförvaltaren tror dock att det finns en framtid för fabriken.

- Uppenbarligen finns det ett behov av de produkter bolaget tillverkar. Detta gör att jag har goda förhoppningar om en rekonstruktion. Men hur många av dem som varslats i dag som skulle återanställas vill jag inte spekulera i, säger Rune Brännström till TT.
- Senast i mitten av oktober bedömer jag att det kommer att stå klart om det går att komma fram till en rekonstruktion, tillägger Rune Brännström.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)