JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fynda maskiner i Motala

Den 13 och 14 november går kontraktstillverkaren Sanmina-SCI:s Motalafabrik under klubban.
Den som missade auktionen i maj, då Ericssons mobiltelefonfabrik i Norrköping gick under klubban, får en ny chans. Nu är det dags för Nokia/Luxor-fabriken i Motala som Sanmina-SCI köpte i maj 2000. Elva kompletta yt- och hålmonteringslinor liksom fem test- och slutmonteringslinor ska säljas under två dagar av det engelska auktionshuset Henry Butcher.

Spekulanter kan följa auktionen direkt via företagets hemsida på Internet.
Maskinerna är minst två år gamla, och enligt Lars Wallin på kontraktstillverkaren Legotronic kan Sanmina-SCI inte räkna med att få särskilt mycket betalt.

- Min bedömning är att Sanmina-SCI inte får ut mer än maximalt 10 procent av nypriset. Mycket beror på hur pass nyservade maskinerna är.

Som exempel kan man ta en 10 000-timmars service på en Panasonic Chip Shooter MV2F, en av maskinerna som är till salu. Den går på cirka 16 500 euro.

- En ny hålmonteringslina kostar fem till åtta miljoner och en ytmonteringslina 12 till 15 miljoner. Av listan ser det ut att vara tre hålmonteringslinor och åtta ytmonteringslinor. Totalt borde auktionen inte inbringa mer än 15 miljoner kronor, säger Lars Wallin, och tillägger att de företag som är i behov av att komplettera sin befintliga maskinpark kommer att kunna göra fynd.

I den siffran inkluderas även transportörer och annan kringutrustning.

Enligt Mattias Lundgren på Panasonics Sverigekontor är maskinerna i mycket bra skick.

- Vi hade runt tio personer i Motala som servade 10-15 maskiner under fem veckor förra sommaren. En del kunder, som Sanmina-SCI, har alltid tagit mycket väl hand om utrustningarna och låtit göra större underhåll i förebyggande syfte för att hålla driften, tillförlitligheten och noggrannheten på en hög nivå.

Vid så stora serviceuppdrag tar Panasonic in extrapersonal från England men för normala uppdrag finns en nordisk organisation på tio personer.
Mattias Lundgren har rekommenderat auktionen till några kunder som vill utöka maskinparken men som tycker det är för dyrt att köpa nytt. Panasonic förmedlar också själva en del begagnade maskiner. Då brukar nivån ligga runt 30 procent av nypriset för en grundligt genomgången maskin med garantier, installation samt utbildning.

Maskinerna köptes ursprungligen in av Nokia för att tillverka digitala set-top-boxar och kommer bland annat från Panasonic, Fuji, Universal, Dek och Agilent.

I katalogen listas 18 stycken Chip Shooters, åtta Fine-Pitch maskiner och åtta dispenseringsmaskiner för lim från Panasonic. Dessutom säljs nio screentryckare från Dec och åtta våglödningsmaskiner från Soltec. Till det kan läggas 14 in-circuittestare av typen 3070 från Agilent.

Påpekas bör att den sista oktober stannar även kontraktstillverkaren Solectrons fabrik i Norrköping. En inte allt för kvalificerad gissning är att det blir ytterligare en stor auktion innan året är slut.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)