JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinnova räddar Quartz Pro från slakt

Det statliga verket Vinnova gick i sista stund in och räddade Quartz Pro från styckning genom att låta Acreo köpa deras produktionslinje. Grundaren Guy Portnoff arbetar nu med att rekonstruera företaget i egen regi.
- Vi har tidigare stött Quartz Pro på olika sätt, och upplever det som ett bra företag. De har en produktionslina som kostat 25 miljoner. Den riskerade att gå till slakt för en halv miljon. Det kändes inte rätt. Vinnova har visserligen inga pengar att röra sig med, men när det nu rörde sig om en så modest summa använde vi oss av vår förlängda arm Acreo för att köpa ut utrustningen, förklarar Sven Ingemar Ragnarsson på Vinnova.

Acreo har alltså köpt Quartz Pros utrustning för en halv miljon.

- Vi har inga avsikter att driva verksamheten själva. Syftet med köpet var att hjälpa grundaren Guy Portnoff genom att ge honom andrum och tid att rekonstruera företaget. Utrustningen riskerade att gå till annat land. Nu räknar vi med att sälja tillbaka den till samma pris som vi köpte den när rekonstruktionen är klar, säger Acreos vd Hans Hentzell.

- Jag är hoppfull om framtiden. Det här är inget dotcomföretag, det finns mycket substans som är väl värt att kämpa vidare för. Det misstag vi gjorde var att lägga alla ägg i samma korg, säger Guy Portnoff.

För beroende av 3G
Quartz Pro tillverkar oscillatorer och kvartskristaller med hög noggrannhet. De hade framför allt riktat in sig mot mobilnät för 3G. När denna marknad kollapsade tröttnade huvudägaren Öresund.

- Som tur är finns det andra användningsområden för produkten. Sensorer är en växande marknad för oscillatorerna, och kristallerna kan också säljas direkt till andra oscillatortillverkare, förklarar Guy Portnoff, som nu letar efter en industriell partner snarare än en finansiell.

Quartz Pro har även fått hyresfrihet av fastighetsägaren till en bit in på nästa år, vilket i kombination med Vinnovas räddning av anläggningstillgångarna innebär att Guy Portnoff har tid på sig att rekonstruera företaget. Det största problemet är de 25 anställda, som nu är friställda.

- Det är ett jättefint gäng, och jag hoppas kunna rädda tillbaka så många som möjligt när vi kommer igång igen, säger Guy Portnoff.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)