JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetooth: Version 2.0 snabbare men svårare

Nästa version av Bluetooth-standarden kommer att bjuda på högre datahastigheter, men till priset av högre komplexitet.Det gör att Bluetooth 2.0 kommer att existera parallellt med version 1.2, och det finns de som tror att Bluetooth 2.0 inte kommer att slå över huvud taget.
Bluetooth 2.0 beräknas inte vara en färdig standard förrän tidigast 2003 och kanske ännu senare, så än handlar det mest om förhandsglimtar av vad som komma skall. Klart är i alla fall att standarden ska vara bakåtkompatibel.

- Det är ett absolut krav för att standarden ska ha någon chans, anser Johan Åkesson på Ericsson.

Klart är också att 2.0 ska ha möjlighet till högre hastigheter, troligen 11 Mbit/s. För att komma upp
i det måste man dock överge den teknik med snabba frekvenshopp som är Bluetooths kännetecken, och övergå till direktsekvensteknik liknande den för WLAN-tekniken 802.11a.

Det innebär i sin tur att Bluetooth 2.0-kretsarna måste klara av två olika frekvensspridningstekniker, vilket gör dem mer komplicerade och dyrare. Därför kommer förmodligen många tillverkare välja att hålla fast vid Bluetooth 1.2.

- Jag tror personligen att Bluetooth 2.0 inte kommer att slå igenom. Behöver man högre datahastigheter kommer man att använda någon 802.11-teknik istället, säger Anders Oldebäck på Spirea.

Johan Åkesson är mer optimistisk:

- Anledningen till att man tittar på högre datahastigheter är att digitalkameror och andra nya produkter kräver det. Men visst kommer det att finnas tillämpningar som fortsätter att använda Bluetooth 1.2.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)