JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska mobiler snart ett minne blott
Sony Ericsson flyttar tillverkningen av avancerade mobiltelefoner från Flextronics fabrik i Linköping till Sonys anläggning i Frankrike. Därmed hotas 350 jobb på den sista kvarvarande mobiltelefonfabriken i Sverige.
Uppenbarligen har det inte riktigt gått som det var tänkt från början. När Flextronics med pukor och trumpeter tog över Ericssons blödande mobiltelefontillverkning i januari 2001 var budskapet klart: Flextronics bättre kunskaper om produktion och produktanpassning liksom pressade inköpspriser på komponenter skulle göra mobiltelefonerna lönsamma igen.

Nu väljer Sony Ericsson att flytta produktionen av den kommande prestigemodellen P800 med pekskärm och kamera till en Sonyfabrik i franska Alsace.

- Det är en fråga om helheten, både kostnader, logistik och teknik har vägts in säger Peter Bodor på Ericssons informationsavdelning.

- Mycket av innehållet i mobilen kommer från Sony och därför blir det skalfördelar när man kör produktionen i en Sonyfabrik som tillverkar likartade produkter.

En person med god kunskap om asiatiska elektroniktillverkare är mer rakt på sak:

- För Sony är Flextronics ingen lågpristillverkare.

Försenad ett halvår
Prestigemodellen P800 skulle ha kommit i produktion redan efter sommaren men har blivit fördröjd ett halvår. Enligt uppgifter i Dagens Industri har Flextronics haft problem med produktionsanpassningen, det gäller bland annat testrutiner och monteringsanvisningar.

Sony Ericssons beslut påverkar inte övriga modeller som tillverkas av Flextronics i bland annat Kina och Malaysia. Sony Ericsson har också avtal med två taiwanesiska företag om utveckling och tillverkning av enklare modeller.

- Beslutet gäller en enda modell och jag har inte sett deras underlag så det är svårt att veta hur de resonerat. Antagligen räknar de med att få skalfördelar, säger Peter Ekström som är Flextronics sverigechef.

Vad som nu ska hända med Linköpingsfabriken är oklart.

- Vi tittar på det och det kommer att ta några veckor innan vi fattar något beslut.

Enheten har idag 450 anställda varav 95 varslades i augusti.

En annan fråga som också hänger i luften är om Sony Ericsson ska flytta även industrialiseringsverksamheten som är huvudverksamheten i Linköping. Peter Bodor uppger att frågan är uppe för diskussion, en uppgift som Peter Ekström inte säger sig känna till.

Hur som helst innebär beslutet att Ericssons tredje enhet för mobiler nu går i graven. Den stora Kumlafabriken har konverterats och tillverkar numera basstationer för GSM-standarden medan Norrköpingsfabriken har stängts och maskinerna är sålda.

Kvar i landet finns dock några mindre, nischade tillverkare som Sectra och Spectronic

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)