JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hitachi och Mitsubishi blir Renesas

Japanska Hitachi och Mitsubishi slår ihop halvledarpåsarna och skapar ett nytt bolag vid namn Renesas.
Renesas kan nästa år vara namnet på världens näst största halvledarföretag. Det nya företaget är resultatet av en planerad sammanslagning av Hitachis och Mitsubishi Electrics halvledarenheter.

Renesas ska ta över ursprungsföretagens verksamhet inom styrkretsar, logik, analoga komponenter, diskreta komponenter samt minnen som flash och SRAM. Enda undantaget är DRAM.

Namnet Renesas är en förkortning av Renaissance Semiconductor for Advanced Solutions. Företaget ska sjösättas 1 april nästa år, om den juridiska proceduren för att splitta Mitsubishi och Hitachi går planenligt.

Förhoppningen är att Renesas ska sälja halvledare för mer än 67 miljarder kronor under sitt första verksamhetsår.

Bakgrunden till sammanslagningen sägs vara kraven på allt kortare utvecklingscykler i halvledarindustrin, inte minst för produkter till pc- och mobiltelefonmarknaden. Hitachi och Mitsubishi tycker att det verkar lättare att driva ett självständigt halvledarföretag när det gäller att fatta snabba beslut om exempelvis investeringar.

Elpida + Mitsubishi = sant

Samma dag som planerna på Renesas offentliggjordes så bekräftades även ryktena om att den japanska DRAM-tillverkaren Elpida Memory vill ta över Mitsubishis DRAM-division. De båda företagen har nått en grundläggande överenskommelse och hoppas att alla detaljer i avtalet ska vara på plats före årsskiftet. Målet är att DRAM-divisionen ska vara integrerad med Elpidas verksamhet i april nästa år.

Elpida, som i sin tur är ett resultat av en sammanslagning mellan NEC och Hitachi, presenterade dessutom en allians med den taiwanesiska kiselsmedjan Powerchip, som ska tillverka DRAM-skivor åt Elpida.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)