JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arm bryter igenom gigahertzvallen

Samsung tar upp kampen med Intel på inbyggnadsområdet. På konferensen Microprocessor Forum lanserade företaget en Armprocessor som direkt konkurrerar med Xscale från Intel.
Koreanska Samsung har pressat upp Armprocessorn i 1,2 GHz. Företaget tar därmed ledningen i den ständiga kapplöpningen om vem som kan leverera flest mips/watt. Det första kretsarna ska komma under kvartal ett nästa år men Intel lär säkert återta ledningen när företaget börjar producera Xscale i sin 0,13 μm-process någon gång nästa år.

Effektskillnaden mellan Xscale och Halla, som Samsungs processor kallas, blir dock hårfin vid klockfrekvenser runt 400 MHz. Den stora likheten kan förklaras med att båda kretsarna baseras på Armarkitekturen och dessutom använder bägge företagen teknik från den snart insomnade Alphaprocessorn.

Samsung har i det närmaste tredubblat klockhastigheten i sin implementation jämfört med konkurrenternas versioner av Arm1020E. För att nå dit har företaget bland annat utnyttjat effektsnåla och snabba tekniker som differentiell cascode spänningsswitchning, DCVS, liksom en buss med lågt spänningssving, under 200 mV.

Transistorerna blir större
Priset man får betala är dock att kretsen blir 70 procent större än konkurrenterna. Den växer från cirka 10,3 kvadratmillimeter till 18 kvadratmillimeter. Det är särskilt påtagligt i cacheminnena och bussarna där storleken på transistorerna ökat med 11 procent jämfört med originalet.

Men Intel har ett ess i rockärmen. Företaget planerar att införa multimedieinstruktioner kallade Wireless MMX. Det är så kallade SIMD-instruktioner, det vill säga en instruktion utför samma operation på flera data parallellt för vilket höjer prestanda. Samsungs krets visar dock att Intel kommer att få konkurrens i mobiler och PDA:er från en rad av Arms licenstagare.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)