JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons Mrs Bluetooth

Maria Khorsand driver licensieringsbolaget med energi och entusiasm

- Tycker du att vi är tysta? undrar Maria Khorsand, och låter nästan litet sårad.Själv är hon i alla fall inte tyst, och Maria Khorsand vill gärna att Ericssons Bluetooth-bolag Ericsson Technology Licensing syns och hörs.
Född 1957 i Iran. 1975 flyttade hon till USA där hon tog examen i datavetenskap. Arbetade på Unisys innan hon 1987 flyttade till Sverige och började jobba
på Ericsson. Inom Ericsson har hon arbetat bland annat med datakommunikation och mobilsystem.
Man skulle kunna tro att Ericsson präglas av en viss pessimism, eller åtminstone resignation, med tanke på konjunkturen och nedskärningarna. Men om Maria Khorsand är representativ för sitt företag gäller detta i alla fall inte Ericsson Technology Licensing. Hon använder hela tiden uttryck som "vad kul!", "jätteroligt!" och "jättespännande!" och låter som om hon menar det.

Maria Khorsand är vd för Ericsson Technology Licensing, som internt fått smeknamnet Bluetooth-bolaget. Företaget bildades i slutet av 2000 för att driva Ericssons bluetoothverksamhet, och man kunde vänta sig att det skulle heta någonting som bättre förde tankarna till verksamheten.


- Bluetooth är ett varumärke, så det får man inte heta. Och vi ville inte heta någonting med Blue i. Jag tycker att vårt namn är himla bra, eftersom teknologilicensiering är vår andra styrka, förklarar Maria Khorsand.

Säljer ritningar
Ericsson tillverkar varken mobiltelefoner eller kretsar längre, så om man ska tjäna pengar på att utveckla bluetoothkretsar till mobiltelefoner får det bli genom licensiering.

Ericsson Technology Licensing säljer allt från byggblock till programvara, till bluetoothcertifiering, styckevis eller som helhetslösningar. De företag som köper deras konstruktioner betalar dels en engångslicens, dels royalties per såld enhet.

Maria Khorsand är sedan våren 2001 företagets första "riktiga" vd, men hon har jobbat på Ericsson i 15 år, som tekniker, designchef och projektledare.

- När jag flyttade till Sverige från USA ville jag jobba på ett svenskt företag, inte ett amerikanskt, för att komma in i kulturen, men jag ville ändå bidra med mina internationella erfarenheter.

Få men stora kunder
Hon påpekar att Ericsson är ett genuint internationellt företag, där mötena ofta hålls på engelska för att alla ska förstå. I USA har företagen mer karaktär av amerikanska firmor med utländska kunder.

Maria Khorsand pratar fort och vill gärna styra samtalet själv. Hon räknar upp en rad företag som
är kunder: Samsung, Philips, Intel, ST Microelectronics, Apple, Broadcom...

- De flesta kunder har försökt utveckla Bluetooth själva och lagt ner efter att de har kommit fram till att det är kostnadseffektivare och går snabbare att nå ut på marknaden om de köper av oss.

Det gör att Ericsson Technology Licensing inte anser sig konkurrera direkt med rena bluetoothtillverkare som Cambridge Silicon Radio.
- De levererar kisel till kunder och har därmed kiselansvaret själva, det har inte jag.

Roligare leda företag
Maria Khorsand säger ofta "jag" när hon talar om företaget. Det är ett litet företag med Ericsson-mått mätt. 180 anställda - de flesta i Lund eller Holland. Och eftersom dess kunder är få men stora står även kundbesök på vd Maria Khorsands schema. Det tekniska arbetet har hon däremot lämnat bakom sig.

- Jag går ofta till radiolabbet, jag tycker att det är kul att se hur det går. Men jag saknar inte att knacka kod, det har jag gjort tillräckligt. Nu tycker jag att det är himla kul att leda företag och vill fortsätta med det! Det kanske märks?

Ericsson Technology Licensing har nu sex av de 30 största halvledarföretagen som kunder. Maria Khorsand vill gärna se även de övriga 24 på listan.

Intern konkurrens
Och även att de kunder de har ökar andelen licenstillverkat. En del kunder både köper licens av Ericsson och utvecklar på egen hand, till exempel Intel. Och Ericsson Microelectronics som numera ägs av Infineon använder naturligtvis bluetoothlicenser från Ericsson, medan övriga Infineon har egen utveckling.

- Vi pratar med Infineon, och de tänker fortsätta med bägge spåren inom den närmaste framtiden, säger Maria Khorsand.

Vill hon att Infineon ska gå över helt till att licensiera från Ericsson?

- Självklart! utbrister hon, vänder sig mot pressekreteraren och tilllägger:

- Fick jag säga det där?

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)