JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Comlase hoppas på rekonstruktion

När pengarna tog slut strax före jul återstod bara konkurs för pumplasertillverkaren Comlase. Men en modifierad affärsplan ska locka nytt riskkapital.
Comlase grundades i januari 2001och tog in 35 miljoner kronor i mars samma år från Innovationskapital och European Equity Partners.

Företagets nyckel till framgång ligger i den patenterade passiveringsprocess som gör att pumplasern tål mycket höga temperaturer utan att behöva kylas.
Grundanledningen till att kantemitterande lasrar behöver kylning är att det samlas föroreningar på facetten, kortändan där ljuset emitteras. Denna värms upp och leder till att lasern degraderas och får kort livslängd.
- Vi jobbar för fullt med rekonstruktionen. Det ser bra ut och jag hoppas ha säkrat ny finansiering inom två månader, säger Peter Blixt som grundade Comlase tillsammans med Carsten Lindström för två år sedan.

Under tiden drivs verksamheten vidare med de elva anställda i Hägersten söder om Stockholm.

- Vi fortsätter att leverera produkter och får också vissa intäkter.

Comlase har utvecklat en okyld pumplaser som ger mellan 100 mW och 1 W vid 980 nm. Den ursprungliga affärsidéen var att satsa på telekommarknaden där pumplasrar ingår i fiberoptiska förstärkare för långdistansnät.

- Telekommarknaden har gått ned med en faktor tio det senaste året och vi hann inte styra om innan pengarna tog slut. Nu har vi en ny affärsplan och ska fokusera på medicinska och industriella tillämpningar som är mycket större än telekom, säger Peter Blixt.

Exakt vilka vill han inte gå in på men pumplasrar kan till exempel användas för att ta bort födelsemärken eller skära i tandkött.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)