JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Quartz Pro överlevde konkursen

Kristalloscillatortillverkaren Quartz Pro har överlevt den kris som resulterade i företagets konkurs förra året. Företaget är nu omkonstruerat som Quartz Pro Sweden, och rullar på i liten verksamhet. Grundaren Guy Portnoff ser ljust på framtiden.- Om två månader hoppas vi vara på väg tillbaka till samma nivå som vi var innan konkursen.
Vid konkursen hade Quartz Pro 25 anställda. I dag har de inga, men runt tio personer arbetar på timbasis. Produktionen rullar på i liten skala, och enligt grundaren och ägaren Guy Portnoff har de nu kostnader som motsvarar intäkterna. Företaget letar kapital, eller samarbetspartner, för att kunna expandera, men Guy Portnoff betonar att de inte har bråttom att få in pengarna.

- Vi klarar oss utan kapitaltillskott nu efter att ha anpassat kostnadskostymen efter intäkterna, men vi kan lyfta mycket högre.

Sedan konkursen äger forskningsbolaget Acreo produktionsanläggningen. Resten av konkursboet köptes av Guy Portnoffs eget bolag, och heter numera Quartz Pro Sweden. Guy Portnoff vill inte gå närmare in på hur rekonstruktionen ser ut.

Inkomsterna kommer fortfarande mest från gamla kunder, men en del nya är på gång. Konkursen innebar att Quartz Pro tvingades förändra affärsidén. Man lade de stora kunderna åt sidan tills vidare och började arbeta mot små och medelstora kunder.

- Det var nyttigt. Vi var väldigt fokuserade på Nokia och Ericsson tidigare. Nu ser vi nya marknader hela tiden, mindre kunder som jobbar mycket snabbare.

- I Sydkorea har vi till exempel ett stort intresse från en marknad som passar oss som hand i handske. Där håller man på att gå från CDMA till 3G-standarden CDMA2000, som ställer mycket högre krav på oscillatorerna. Det finns fem till tio basstationstillverkare i Korea och 15-20 repeatertillverkare.

Man har också lagt tillverkningen av industrikristaller på is och fokuserar nu helt på precisionskristaller och oscillatorer med höga prestanda. Och kärnområdet är fortfarande telekom.

- Ja faktiskt. Trots alla negativa skriverier så rör det på sig där.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)