JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Synopsys öppnar upp Avants databas

Databasen Milkyway har nu öppnats för att andra verktygstillverkare kan integrera sina program. Mentor Graphics är en av de första att göra just detta.
Ett av huvudskälen till att Synopsys köpte konkurrenten Avant förra året var att få tillgång till konstruktionsdatabasen Milkyway, (det engelska ordet för vår galax Vintergatan). Milkyway är en av halvledarindustrins populäraste databaser, använd för tusentals kretsar med geometrier ner till 90 nm.

Avant envisades länge med att inte ge konkurrenterna en chans att länka sina verktyg dit, trots kritik från såväl kunder som branschorganisationer. Att nya ägarna Synopsys nu lättat på förlåten och släpper in verktyg från andra leverantörer ses därför som mycket positivt.

- Det är ett betydande steg mot ett standardiserat databasgränssnitt, och borde i förlängningen leda till bättre samverkan i hela verktygsindustrin, säger exempelvis Philippe Magarshack, ansvarig för konstruktionsverktyg och metodik inom ST Microelectronics.

Någon total öppning är det dock inte frågan om. Integration är ett för starkt ord i sammanhanget, vad det handlar om är kommunikation med Milkyway via unixscript eller ett C-gränssnitt. Och den hugade måste skriva avtal med Synopsys först.

Det var dock tillräckligt öppet för Mentor Graphics, som meddelat att man ska skapa gränssnitt till Milkyway för sina kretsnära verktyg Calibre och IC Station, för digital respektive blandat analog-digital kretskonstruktion.

Samtidigt har Synopsys lanserat nya egenutvecklade verktyg som bygger på Milkyway, i form av kretsverktygssviten Galaxy. Här ingår Synopsys storsäljande syntesverktyg Design Compiler, Avants IC-verktyg Astro och Primetime för statisk tidsanalys. Dessa verktyg har avsevärt tätare koppling till Milkyway än vad konkurrenterna tillåts ha. Första leveranserna av Galaxy sker i mars.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)