JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ytvågor ger stryktålig skärpa

Akustiska ytvågspekskärmar kallas ofta saw-skärmar, där saw uttyds surface acoustic wave. De erbjuder mycket god genomskinlighet och är dessutom stryktåliga, vilket gör att de används för publika informationsskärmar.

På minussidan kan nämnas en relativt hög effektförbrukning. Dessutom är de piezoelektriska transduktorerna som genererar ljudvågor skrymmande, vilket har gjort att saw-skärmarna har krävt en bredare ram än konkurrerande tekniker.

Därför har de hittills inte varit aktuella i små tillämpningar som handdatorer och mobiltelefoner. De kan dessutom påverkas negativ av smuts och fukt.

Displayen som ska utrustas med pekfunktion förses med ett glas. Två akustiska ytvågor sänds ut i glaset och studsar på reflektorer i ramen tills de når sensorer placerade tvärs emot ljudkällan. Ett finger som nuddar skärmen absorberar ljudvågorna och deras hastighet sinkas. Detta detekteras av sensorerna och positionen kan beräknas.

Genom att mäta hur mycket av signalen som absorberas kan man även bestämma fingrets position i z-led, eller hur hårt fingret pekar.

Elo Touch Systems är ett företag som erbjuder saw-skärmar.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)