JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Anders Hedberg ...

... på Join business & technology i Lund. Han älskar operativsystemet Ecos och ska portera det till en Cirrus Logic-processor.
Vem ska använda den?
- Det är högskolor som ska använda ett utvecklingskort i undervisningen om realtidsoperativsystem även om beställaren är Excito. De gör utvecklingskort för Armprocessorer.

Varför tycker du om Ecos?
- Jag har haft så mycket problem med operativsystem som inte är öppen källkod. Det har blivit många långa nätter jag suttit och avlusat system med logikanalysatorer, eftersom jag saknat tillgång till källkoden.
- Med öppen källkoden kan du alltid gå in och undersöka och rätta fel. Du behöver inte vänta de här tre veckorna på ett externt företag som kanske är på semester.

Är det svårt att portera?
- En sökning på Internet ger oftast mycket information. Och så finns det forum och mailinglistor.
- Jag har tidigare gjort en portering av Ecos till Ericssons Arm7-Bluetoothprocessor, en nyårshelg när jag var sjuk i sängen.

Förlåt? Är det så enkelt?
- Ja faktiskt. Det är en tröskel att läsa in sig. Men att sedan porta från en processor till en annan, om det är samma arkitektur, är ganska enkelt. Man skriver drivrutiner och konfigurationsfiler och lite annat.

Hur länge har du använt Ecos?
- Jag var på ett företag som hette Sigma innovation. Vi använde Ecos redan år 2000 i ett projekt för Ericsson mobile communications. De använde det i ett par tusen mobiltelefonaffärer över hela världen.
Det är en konstruktion som häller över programvara till mobiltelefonerna. Vi tog fram en burk med en Arm7 och Ecos.

Vad är Join för ett företag?
- Join är ett virtuellt konsultföretag. Den innersta kärnan består av tolv personer. Ledningen är på fyra personer. Vi är egna företagare och sitter i Lund.
- Vi gör marknadsplaner, prototyper och funktionsmodeller. Vi har allt från en designer - som sitter här i mitt rum - till prototypverkstäder och folk som kan flytta produktion till Kina.
- För nystartade bolag gör vi hela produktkoncept. För etablerade företag har vi expertkunskap.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)