JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mest DSP för pengarna

Analog Devices påstår sig ha världens mest högpresterande DSP i sin hand i och med att en ny generation Tigersharc släpps ut på marknaden.
- Vår nya Tigersharcgeneration har industrins högsta DSP-prestanda per watt, dollar och kretskortsyta, säger Gerd Melder på Analog Devices.

Han hävdar att den kraftfullaste av de tre nya familjemedlemmarna har 1,6 gånger högre 16-bitars fixtalsprocessning, 2,6 gånger högre flyttalsprocessning, 3 gånger högre bandbredd på in- och utgångarna samt 3 gånger större inbyggt minne, jämfört med värsta konkurrentens paradkretsar. Till saken hör att Tigersharc-arkitekturen både stödjer fixtals- och flyttalsoperationer.

DRAM i stället för SRAM

Att jämföra prestanda hos DSPer från olika tillverkare är dock alltid vanskligt. Lättare är det att jämföra mot en äldre generation i samma familj.

Faktum är att flaggskeppet i nylanseringen, TS201, klarar 4,8 miljarder Mac-operationer per sekund och 3,6 miljarder flyttalsoperationer per sekund.

Det är dubbelt upp prestandamässigt jämfört med TS101 som tidigare var ledargestalt i Tigersharcfamiljen. Till saken hör att TS201 klockas med 600 MHz, istället för TS101s 300 MHz.

Ytterligare en intressant detalj är det inbyggda minnet. I den nya generationen har Tigersharc övergett SRAM till förmån för DRAM.

- Vi har övergått till att använda en IBM-process som klarar att integrera DRAM. Tidigare har vi använt TSMC, säger Gerd Melder.

En fördel är att minnescellen nu bara är uppbyggd av en transistor, inte sex. Resultatet är att TS201 har mindre total kiselyta än TS101 trots att nykomlingen har 24 Mbit inbyggt minne, vilket är fyra gånger mer jämfört med föregångaren.

- övergången till DRAM innebär också att minnescellen blir mer tillförlitlig samt att läckströmmen minskar radikalt, vilket minskar effektförbrukningen.

I den nya Tigersharcgenerationen ingår TS201, TS202 samt TS203, där de två sistnämnda har 12 respektive 4 Mbit inbyggt minne. Alla tre är tillverkade av IBM i en 0,13 um-process och finns tillgängliga i en BGA med 576 anslutningar.

TS201 finnas att få i två versioner, klockad med 600 eller 500 MHz, medan de två andra enbart finns i 500 MHz-versioner.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)