JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alla National Instruments programvaror i nya versioner

På NI Week var det dags för bland annat Labwindows/CVI, Teststand och Measurement Studio för Microsofts Visual Studio.
- Att det kommer så många lanseringar på så kort tid är ingen tillfällighet. Vi har ökat antalet anställda med 40 procent under de senaste tre åren, säger James Truchard.

- Bara på Labview 7, som vi lanserade i maj, har vi lagt ner 300 manår under de senaste fem åren. Men så är programmet omgjort från grunden.

En programvara som gör det mesta av grovjobbet med att hämta in data är NI-Daq. Programmet kommer nu i version 7 och det har bland annat fått ett nytt utseende som gär att det ser lika ut vare sig det körs ensamt eller som modul i Labview, CVI eller Teststand.

- Vi har satsat på att göra NI-Daq mycket snabbare än tidigare och samtidigt enklare att använda, säger John Breyer.

- Datainsamlingen kan bli upp till 1000 gånger snabbare i system med många kanaler och upp till 20 gånger snabbare för en ensam analog kanal.

Lösningen kan tyckas självklar, man låter mätdata strömma på utan att störas av andra händelser. I en demo, där man körde en loop som läste av en givare ökade datahastigheten från 4 kSa/s till 70 kSa/s med version sju av NI-Daq.

En annan av hemligheterna bakom förbättringen är att programmet är flertrådigt. Det innebär att det kan läsa av flera givare parallellt utan att de uppehåller varandra och därmed drar ner prestanda.

- Vi har också lagt till Daq Assistant, som gör det lätt att sätta upp ett 20-tal typer av mätning, säger John Breyer.

Har koll på källkoden
På NI Week lanserades en ny version av Labvindows/CVI. Programpaketet är textbaserat och inte grafiskt, som Labview. Det genererar kod i ANSI C och används bland annat används av militär- och flygindustrin.

- Det är den största och viktigaste uppgraderingen sedan CVI lanserades för 15 år sedan.
Bland annat är administrationen av stora projekt förenklad, gränssnittet för datainsamling är omgjort liksom verktygen för att hantera drivrutinerna.

För volymproduktion
NI passade också på att lansera version tre av testexekutivet Teststand, programmet som används för att knyta ihop och administrera alla programdelar som används vid test i en produktionslina.

- Teststand används numera av nio av de tio största elektroniktillverkarna, sade Kyle Gupton med stolthet.

Med Teststand kan man integrera kod som genererats i olika språk bland annat C++, Visual Basic, Dotnet, HP Vee och Labview. Det kan vara kod som genererats redan i utvecklingsfasen eller kod som tas fram specifikt för volymtest.

- Den nya versionen har blivit 75 procent snabbare att använda än den föregående.
Bland annat går det betydligt snabbare att generera testpaneler som används av operatören som utför testet i produktionslinan.

En annan nyhet är att det går att dela data mellan Teststand och Labview utan att göra någon särskild programmering.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)