JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlös anslutning för under 2 dollar

Cypress ratar Bluetooth och Zigbee

Cypress struntar i de båda radiostandarderna Bluetooth och Zigbee, och har i stället utvecklat en egen teknik för 2,4 GHz-bandet - trådlös USB.De första kretsarna som levereras kostar under två dollar, och Cypress hävdar att priset kommer att sjunka ytterligare.
Som namnet antyder är Wireless USB tänkt att användas som trådlöst alternativ till typiska USB-tillämpningar, som tangentbord och möss.

- Bluetooth och Zigbee är overkill för många tillämpningar. Vi har tagit bort komplexiteten och har uppnått ett pris som positionerar Wireless USB som den framtida de facto-standarden för trådlösa system, hävdar Norm Taffe, chef för trådlösa produkter hos Cypress.

De första kretsarna med Cypress Wireless USB-teknik lanserades i våras.

Låg hastighet
De produkter som släpps nu och ska vara i volymproduktion i oktober heter Wireless USB LS, där LS står för low speed.

Datahastigheten är endast 62,5 kbit/s, vilket anses vara fullt tillräckligt för tangentbord och möss.

Kretsen finns som sändtagare eller enbart sändare. Sändtagaren kostar 2,20 dollar och sändaren 1,95 dollar i volymer om 100 000. Cypress gör uppskattningen att priset kommer att ha sjunkit till under en dollar inom ett par år.

Tål Bluetooth och WiFi

Wireless USB använder sig av en egenutvecklad direktsekvensteknik som enligt Cypress gör att den fungerar bra även i närhet av Wlan (802.11) och Bluetooth, trots att kretsarna använder samma frekvensband.

Systemet klarar av tusentals närliggande enheter utan överbelastning, och fungerar därför bra i kontorsmiljöer.

Tillsammans med en styrenhet för vanlig USB blir gränssnittet för Wireless USB transparent, vilket innebär att inga nya drivrutiner behövs för den som vill utveckla trådlösa periferienheter.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)