JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Seriell buss till periferikretsarna ger enklare styrkretsar

Färre ben på systemkretsen. Det är målet med kommunikationsprotokollet HML. Istället för att varje periferikrets har en egen anslutning använder de en gemensam seriell buss.
High speed Multipoint Link (HML) är ett protokoll för kommunikationen runt en applikationsprocessor i en avancerad mobiltelefon.

Protokollet tas fram av en arbetsgrupp inom Mipi.

De enda kretsar som behåller egna anslutningar till systemkretsen är de som har extra höga krav på bandbredd eller fördröjning. HML är tillräckligt snabbt för att hantera många gränssnitt. Övriga behåller sin egen port in i processorn - LCD fortsätta vara parallell.

Applikationsprocessorer finns i avancerade mobiltelefoner, som handdatormobiler eller spelmobiler.

HML är en intressant generell lösning. Den tas fram för en ganska snäv tillämpning, men inget hindrar att standarden används i andra sammanhang.

- Det finns absolut inga begränsningar. Vår inriktning är på smarta mobiltelefoner och mobilterminaler. Men om någon tycker att HML möter deras specifikation är de mer än välkomna att använda den, säger Oliver Gunasekara.

Löser separartionsstrul

Arm håller i ordförandeklubban. Enligt Arm är detta första försöket att skapa en standard av detta slag.

- Förr hade du inte den komplexiteten i mobiltelefonen, med en processor för applikationer och en för modemet. Då kördes allt på samma processor, säger Oliver Gunasekara.

- Separeringen mellan dessa har skapat behov av effektivare kommunikation mellan dem.

Det finns idag ett halvdussin olika privata kortbussar som motsvarar HML. Medlemmarna i arbetsgruppen kommer att slåss för sina egna lösningar. Över arbetet tronar Arm som opartisk domare.

- Vi har ingen egen buss idag. Och vi kan prata med alla i industrin, vi har inga bindningar. De är våra kunder allihop, säger Oliver Gunasekara.

- Och de inser nog att det enda som kan få marknaden att växa är en gemensam standard.

Analytikernas ryggmärgsreaktion var att utnämna Mipi till en attack på Intel. Men det gäller enligt Oliver Gunasekara i alla fall inte HML-bussen.

- Absolut inte. Intel använder vår processor. Företaget är en av våra största kunder.

HML blir en seriell buss på högst sex ledningar i standardutförande. Antalet ledningar ska kunna ökas för högre bandbredd.

Kräver inte processor

Närmast motsvarande standarder är PCI express och Rapid IO. Men HML är betydligt enklare. Styrkretsen ska inte behöva många grindar.

- Det ska inte behövas en extra processor bara för att driva det, som till exempel USB behöver i sina periferienheter, jämför Oliver Gunasekara.

- Och så vill vi hålla klockfrekvensen nere, för att få ner pris och strömförbrukning.

Arbetet med HML har nätt och jämnt påbörjats, men de viktigaste målen är klara.

o Olika periferikretsar har olika bandbreddskrav. HML måste alltså klara av någon form av tjänstekvalitet (QOS) som tillåter noderna att boka kapacitet.

o HML är enbart till för kommunikation mellan kretsar på ett kort. Det finns ingen ambition att låta den promenera ut från kortet, till exempel genom att definiera kontaktstandarder.

o HML ska vara en multi master-buss, det betyder att flera olika systemkretsar ska kunna ansluta till och kontrollera bussen.

o Bussen ska kunna låta noderna kunna skicka data säkert och krypterat mellan sig.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)