JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mönsterkortsbranschens framtid är småskalig

För småserier är geografisk närhet viktigt. Volymerna köps i Kina

Prototyper och småserier men ingen volymproduktion. Det är vardagen för den nordiska mönsterkortsbranschen.
Finns det en framtid för den nordiska mönsterkortsindustrin? Den ödesmättade frågan har MQS försökt besvara. MQS, som ska utläsas mönsterkortskvalitet genom samverkan, är ett nordiskt nätverk som ska bidra till kompetensutveckling och utökat samarbete inom elektronikindustrin med fokus på mönsterkort.

- Svaret är definitivt ja, säger Kent Törnkvist som är konsult med ett förflutet på Ericssons numera nedlagda mönsterkortsfabrik i Kumla.

Han har sammanställt svaren från de 38 företag som deltagit i undersökningen. Svaren kommer huvudsakligen från företag som köper mönsterkort och det är i första hand svenska och norska som svarat men även några danska.

- Undersökningen visar tydligt att kunderna helst köper prototyper och förserier från företag i närområdet medan volymerna tas från Kina.

Det är närheten och den enklare kommunikationen som fäller avgörandet, men de mycket snabba leveranstider som ibland anges i reklamen stämmer inte riktigt med vad kunder har behov av.

- Fem dagar för dubbelsidiga mönsterkort och sju dagar för multilayerkort verkar räcka. Det har inte förändrats över åren.

Utveckling i snigelfart
MQS har också försök se vart tekniktrenderna blåser och slutsatsen är att utvecklingen går långsamt. Mindre än 20 procent av produktionen är till exempel halogenfri, vilket är en förutsättning för att elektroniktillverkarna ska kunna gå över till blyfri produktion.

- Vi kan inte se något skifte till halogenfria kort ännu. Ett fåtal företag kör blyfri produktion men det är fortfarande på försöksstadiet.

Hålstolekarna ligger fortfarande kvar på 0,3 mm till 0,4 mm som standard även om det finns en del som kör med hål på 0,2 mm liksom andra som ligger kvar på 0,5 mm.

- Det går inte alls så raskt som en del trodde.

När det gäller ledarbredderna finns det en del som använder 100 um men snittet ligger på 150 till 200 um.

- Att man inte gått ned beror troligen på att yielderna sjunker då.

Den vanligaste ytbehandlingen av mönsterkorten är fortfarande tenn-blyblandningar men man kan se att kemiskt tenn liksom kemiskt silver börjar vinna terräng.

- Det är en lite övervikt för kemiskt silver men jag tro det kommer när allt fler går över till blyfri produktion.

Idag är mindre än 20 procent av produktionen blyfri. Men siffran beror på hur man räknar.

- En del använder enbart blyfritt lod och kallar sina produkter blyfria trots att det kan finnas bly i andra delar av processen.

- Nischar man in sig finns det definitivt en framtid för nordens mönsterkortstillverkare.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)