JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinnovas pengar räckte bara till 20 procent av ansökningarna

Elva forskningsprojekt bör dela på de 59 miljoner kronor som Vinnova anslår till fotonik, höghastighets- och högfrekvenselektronik under tre år. Den rekommendationen gör Vinnovas programråd.
- Det ska väldigt mycket till för att Vinnova ska ändra i programrådets rekommendationer, säger Torbjörn Fängström på Vinnova.

Sammanlagt har 40 ansökningar värda närmare 280 miljoner kronor inkommit till Vinnova, men det är bara drygt 20 procent av ansökta medel som kommer att delas ut.

Acreo, som sökt för 80 miljoner, får exempelvis bara 13 miljoner. Och de elva projekt som nu tycks få dela på 59 miljoner har egentligen ansökt om mer än 126 miljoner.

Mot bakgrund till detta är det inte svårt att förstå att de flesta är missnöjda med resultatet, endera för att de inte fått medel eller för att de fått en kraftigt beskuren budget.

För Vinnova har det varit viktigt att inom programmets ramar premiera insatser som gagnar industriell tillväxt och projekt som bygger på samverkan mellan näringsliv, offentlig verksamhet och forskning. Den prioriteringen lyser också igenom i de rekommenderade projekten.

- Vi har försökt hitta projekt som kan ge tillväxt i en ganska snar framtid. Därför väljer vi att stödja de forskargrupper som redan är uppe på banan och är mer försiktiga med att stödja ny forskning.

Projekt med företag knutna till sig har också haft bättre förutsättningar.

- Det är företagsengagemang bakom mer än 80 procent av de projekt som nu rekommenderas anslag, säger Torbjörn Fängström.

Läs även: Vinnova skakar fram pengar till fotoniken

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)